Protiv ponižavanja BiH

18:07 15. 12. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

Sarajevo - Odbijanje članova Predsedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića da se sastanu sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom snažna je poruka i jak protest protiv ponižavanja BiH i njenih građana, rekao je danas osnivač i bivši predsednik Savetodavnog veća za BiH u Vašingtonu Mirsad Hadžikadić.

"U potpunosti razumem zašto su članovi Predsedništva to uradili i drago mi je da su dali jak signal protesta. Poseta ruske delegacije sasvim je sigurno ponizila i ugrozila suverenitet BiH i njenih građana. Ako neko ne poštuje institucije i zastavu naše zemlje, to je jasan pokazatelj šta oni misle o ovoj državi", rekao je Hadžikadić, prenosi Klix.

Iako kaže da podržava taj potez kao građanin BiH, misli da je sa diplomatske strane možda bilo bolje da je do sastanka ipak došlo, jer bi se tako ruskoj delegaciji mogli lično preneti stavovi državnog vrha o ovoj poseti.

"Tim potezom smo izgubili priliku da razgovaramo o partnerstvu koje možda i treba da bude značajno za BiH. Možda bi bolje bilo da je upućena oštra protestna nota. Diplomatska politika u BiH mora biti takva da uključi sve aktere svetske politike u jednu proaktivnu diplomatiju. To podrazumeva odlazak na razgovore u Moskvu, kao i u Brisel ili Vašington", navodi Hadžikadić. (kraj) is/js/dpv

Share: