Oprečno o Dejtonu

20:41 21. 11. 2020. FoNet

Beograd - Duži niz decenija u BiH nema etničkih sukoba i to je najveća vrednost Dejtonskog sporazuma, a dejtonski Ustav je propisao da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, što je osnova svih budućih dogovora, izjavio je danas Milorad Dodik zahvaljujući potpredsedniku Evropske komisije Džozepu Borelju na službenoj poseti Sarajevu povodom 25. godišnjice potpisivanja mira u Dejtonu.

Prethodno je Visoki predstavnik Evropske unije za bezbednost i spoljnu politiku i potpredsednik Evropske komisije Džozep Borelj izjavio da je i posle 25 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma mir u BiH i dalje krhak.

"Ovaj mir je još uvek krhak. Brojni su politički izazovi koji morate prevazići. Vaš saborac ostaje EU", rekao je Borelj obraćajući se građanima BiH u sklopu događaja "Od Dejtona ka Briselu" održanog u Delegaciji Evropske unije u Sarajevu.

Po njegovim rečima, budućnost BiH je Evropskoj uniji (EU), ali političko rukovodstvo mora da preuzme odgovornost i omogući potrebne reforme, jer je "ostalo još mnogo posla".

Borelj je upozorio je da je "pluralitet kultura ogromno bogatstvo", ali da ono u BiH može biti pretvoreno "u moćno oružje u rukama onih koji žele podele".

Bošnjački član Predsedništva BiH Šafik Džaferović ceni da je na godišnjicu potpisivanja mirovnog sporazuma potrebno da se okrene ka budućnosti, a budućnost BiH je u EU, što je "zajednički cilj i zajedničko opredeljenje".

 "Neupitno je da je perspektiva BiH u EU, a do nas je da realizujemo prioritete koji su pred nas postavljeni", izjavio je Džaferović. 

Dodao je da se nada da će biti prevaziđeni "loša politička klima, kliše stalnih svađa i neproduktivnih rasprava, i da ćemo se više okrenuti realizaciji svih 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije".

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić istako je da poseta Borelja "nije bila protokolarna" i da ova poseta "potvrđuje da Evropska komisija i Evropska unija stoje iza napretka BiH", uz pružanje "neophodne pomoći i u trenutnim situacijama i generalno kad je reč o putu BiH ka EU".

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je u saopštenju na sajtu Alijanse poručio da je "kompromis možda težak, ali je od ključnog značaja da bi građani BiH živeli život kakav zaslužuju" i istakao da će "NATO nastaviti da podržava BiH". Apostrofirao je da NATO pruža podršku vlastima u BiH u reformi bezbednosnih institucija, ističući kao jedno od najznačajnihih postignuća "formiranje jedinstvenih Oružanih snaga BiH".

Bivši visoki predstavnik u BiH Karl Bilt je ukazao na Tviteru da je veliki broj lidera u BiH "dugo vremena mir video kao nešto malo više od nastavka rata drugim sredstvima", a rezultat toga je činjenica da BiH "i dalje ne koristi svoj puni potencijal".

Za razliku od Borelja, koji konstatuje da je "ovaj mir još uvek krhak", Bilt zaključuje da je "mir pobedio".

Zajedničku čestitku građanima BiH uputili su Savet Evrope, Delegacija Evropske unije, UN i Misija OEBS, pozivajući na "stvaranje okruženja koje će omogućavati pomirenje" kao i aktivnu podršku "naporima graditelja mira svih generacija i profila, širom države", zato što će to biti "ključno na putu napretka BiH u godinama koje dolaze". (kraj) dep

Share: