Srbija u raskoraku sa EU

15:57 16. 12. 2020. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Nekonzistentna spoljna politika koju vodi Srbija stvara utisak da Srbija ne deli interese ni vrednosti na kojima počiva EU, jedan je od najznačajnijih zaključaka publikacije “Sedam godina usaglašavanja Srbije sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU“, navodi portal Juropijen Vestern Balkans (EWB).

Publikacija je predstavljena na konferenciji ISAC fonda “Zajednička spoljna i bezbednosna politika i globalna pandemija: uticaj na Srbiju i Evropu”.

Kako se navodi u publikaciji, Srbija je 2013.godine otvorila pregovore sa EU, a juna i septembra 2014. okončala je analitički pregled za Poglavlje 31 - Zajednička spoljna, bezbednosna i odbrambena politika EU, ali još nije otvorila to poglavlje, niti je dobila Izveštaj o skriningu.

Ističe se, međutim, da su pitanja u vezi sa sadržinom poglavlja došla u fokus javnosti po otvaranju pregovora, pre svega zbog izbijanja oružanog sukoba u Ukrajini, ruske aneksije Krima i sukoba na istoku ovu zemlje.

Evropska unija je, kako se naglašava, "definisala jedinstveni pristup i otpočela primenu restriktivnih mera prema Ruskoj Federaciji", ali je Srbija "odbila da se usaglasi i sa deklaracijama EU usmerenim prema Rusiji, kao i sa konsekventnim restriktivnim merama sa kojima EU poziva partnerske države da se usklade putem spoljnopolitičkih deklaracija". (kraj) vip/dj

Share: