Podaci vredniji od novca

17:27 18. 12. 2020. FoNet

Beograd - Sada su podaci vredniji od novca jer ga oni stvaraju, a mi smo danas otvorili novo poglavlje u kome Srbija naplaćuje čuvanje podataka najvećim svetskim korporacijama, možda i drugim državama, izjavila je predsednik Vlade Srbije Ana Brnabić na otvaranju Državnog data centra (DDC) u Kragujevcu, čiji su prvi klijenti postale kompanije IBM i Huavej.

Svečano otvarajući DDC, Brnabić je na postament položila kapsulu sa porukama kragujevačke dece, ispisanim povodom postavljanja kamena temeljca 2019. godine.

Otvaranju DDT prisustvovali su ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, ministar bez portfelja Nenad Popović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Zvaničnike je kroz objekat sprovelo digitalni robot, android Daca, koja se po obilasku fotografisala s njima i ukazala da "svi resursi DDC imaju rezervu, pa su sigurnost i bezbednost podataka garantovani".

Srbija je kroz DDC praktično otvorila banku, pojasnila je Brnabić, podsetivši da je Švajarska zahvaljujući bankarskom sistemu stvorila "jedno od najbogatijih društava sveta, jer je mogla u svakom trentuku da pojedincima i kompanijama garantuje čuvanje novca", a da su u 21. veku od novca vredniji podaci "zato što ti podaci stvaraju novac"."Novac možete da izgubite. Ako imate podatke, ako su tu, kod vas, onda tim podacima možete da stvorite novac, a Srbija ovim postaje zemlja koja ima najmoderniju banku podataka i za svoju državu, i za svoje građane, i za druge kompanije čije će podatke čuvati", rekla je Brnabić.

Ovo je samo početak novog doba Srbije u kome će ona naplaćivati čuvanje podataka najvećim svetskim korporacijama, "možda čak i čuvanje podataka nekim drugim državama", naglasila je Brnabić. Po njenim rečima, izgradnja DDC "brže nego što to mogu mnoge države na svetu" ključna je referenca za Srbiju, koja njenu poziciju suštinski menja u odnosu na inopartnere, menja odnos države i državne uprave prema građanima, a za Kragujevac će svi znati jer ovakav data centar ne postoji na informaciono-komunikacionom mapi jugoistočne i centralne Evrope.

Ana Brnabić je na konferenciji za novinare izjavila da će vakcinacija početi do kraja ove godine i zahvalila Agenciji za lekove i medicinska sredstva, koja je sinoć dala dozvolu za uvoz Fajzerove vakcine, pa se od partnera iz Fajzera čeka datum prve isporuke.Dodala je da za sada Srbija ima potpisane bilateralne ugovore sa kineskim Sinofarmom i ruskim Gamaleja institutom za vakcinu Sputnjik V, a sa Briselom su u toku razgovori da Srbija, zajedno sa drugim zemljama zapadnog Balkana, dobije vakcine preko Evropske unije.

"Informacija da punimo budžet tako što povećavamo cenu testova je glupost epskih razmera i treba da se stide svi oni predstavnici medija i mediji koji o tim stvarima na taj način pišu", rekla je Brnabić.

Kao predstavnik izvršne vlasti neće učestvovati u dijalogu sa opozicijom, naglasila je, s tim da je crvena linija za kredibilitet političkih stranaka da li su u parlamentu ili nisu."Znam da je drugačiji stav moje stranke i predsednika, da ćemo učestvovati u dijalogu, nadam se da će i drugi učestvovati jer su toliko puta pozivali na dijalog, pa svaki put odlazili sa tog dijaloga, valjda će ovaj put biti sve po njihovoj meri, pa će ostati", naglasila je Brnabić. (kraj) dep

Share: