Prioriteti Portugalije

18:07 04. 01. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - U razgovoru s ambasadorkom Portugalije u Srbiji Marijom Viržinijom Mendes da Silva Pinu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da očekuje da će proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan biti među prioritetima šestomesečnog portugalskog predsedavanja Savetu EU.

Vučić je naglasio da je Srbija privržena svom evropskom putu i posvećena reformama i saradnji s institucijama EU. Nada se da će Unija tokom šest meseci portugalskog predsedavanja biti u mogućnosti da prevaziđe teškoće i ostvari prioritetne ciljeve, među kojima su ekonomski oporavak EU i izlazak iz krize.

Da Silva Pina je istakla da je glavni moto portugalskog predsedavanja "Vreme za pravedan, zeleni i digitalni oporavak" i dodala da će njena zemlja uložiti napore da narednih šest meseci obeleže početak novog ciklusa u Evropi, imajući u vidu poteškoće i izazove koje pandemija kovid-19 nameće EU, Srbiji i celom svetu.

Kao centralnu temu predsedavanja istakla je jačanje socijalnog modela, u cilju podsticanja poverenja građana u EU. (kraj) vip/ivt/nm

Share: