Počeo BITEF, poruka o litijumu

22:54 25. 09. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Beogradski internacionalni teatarski festival (BITEF) otvoren je večeras u Beogradu na sceni Madlenijnum, a pozorišni reditelj Milo Rau je na ceremoniji, govoreći o svojoj predstavi "Antigona u Amazonu" koja će biti igrana na Festivalu, deo svog govora posvetio globalnim ekološkim problemima rudarenja i projektu iskopavanja litijuma u Srbiji.

Rau je, otvarajući ovogodišnji BITEF, rekao da voli festival jer je istovremeno internacionalan i lokalnog karaktera, kao i da je jednako posvećen lepoti i protestu.

On se osvrnuo na 2014. godinu kada je prvi put došao na BITEF, rekavši da je tada vozio "fokksvagen" i za predstavu “Mračna vremena” istraživao građanske ratove u Jugoslaviji.

"Kada sam jutros stigao u Srbiju, čuo sam da je još neko došao 'folksagenom' u Srbiju - nemački Kancelar Olaf Šolc, rekao je Rau.

On je ocenio da je nemački Kancelar pozvao Srbe da se žrtvuju za takozvanu “održivu ekonomiju" i dodao da je iseliti 20.000 porodica i zatrovati naredne generacije održivo - održivo smrtonosno.

Rau je rekao da je Šolc došao da promoviše kopanje litijuma za električne automobile u Jadru, jer "Evropa znači - folksvagen".

Govoreći o svojoj predstavi “Antigona u Amazonu”, Rau je rekao da se bavi pravima zemljoradnika bez zemlje i dodao da se u predstavi radi o borbi “Antigone protiv njenog ujaka Kreonta, grčkog Olafa Šolca”.

"Amazon je udaljen 10.000 kilometara odavde, ali živimo u globalizovanom svetu: ista tragedija, ista pusta zemlja je svuda. Kao u tinejdžerskom filmu o čudovištima, ista kompanija, Rio Tinto, kopa litijum u Srbiji i boksit u Amazonu – minerale potrebne za održivu budućnost 'folksvagena'. Nije ni čudo što u Amazonu postoji izreka: Kad čuješ reč 'održivo' beži koliko te noge nose”, rekao je Rau.

Njegova predstava "Antigona u Amazonu”, savremena interpretacija antičke tragedije, ovog puta smeštena usred borbe za zemlju i očuvanje Amazona, deo je glavnog programa Festivala.

Predstava "Antigona u Amazonu” na programu je 2. i 3. oktobra u Ateljeu 212, na sceni Mira Trailović, koja nosi ime po čuvenoj rediteljki, jednoj od najzaslužnijih što BITEF postoji.

Švajcarski reditelj je pozvao da se slavi "lepota, zajedništvo i poštovanje, ovde u Beogradu i gde god da smo".

"'Mnogo je strašnih stvari, ali od čoveka ništa strašnije nije' - ovo je najpoznatiji citat iz Antigone. Da, postoji nešto strašno, čudovišno, nešto užasno u nama, ljudima. Nešto zbog čega ponekad osetim nagon da sednem i urlam. Zato vas molim: budimo svi kao Antigona. Budimo svi kao Idiot Dostojevskog: budimo naivni, recimo NE smrtonosnoj ideologiji našeg vremena. Borimo se za Lepotu, za Lepotu života, za Lepotu prirode - naše istinske otadžbine", poručio je Rau, pozdravljen snažnim aplauzom publike.

Festival, čiji je moto "Lepota (ne)će spasiti svet", otvoren je plesnom predstavom "Mekšanje” Dens on ansambla iz Berlina u koprodukciji sa Onasis Stegi iz Grčke i Nacionalnim koreografskim centrom Rilije-la-Pap iz Francuske, u koreografiji Hristosa Papadopulosa.

Tokom festivalado 4. oktobra na sceni će biti igrano 10 predstava iz Nemačke, Francuske, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Švajcarske, Bolivije, Belgije i Brazila. (kraj) vip/st/bdr

Share: