Istraga u ćorsokaku

16:11 15. 01. 2021. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Za rasvetljavanje ubistva Olivera Ivanovića ne postoji politička volja ni Beograda ni Prištine, a ni međunarodne zajednice, ide se na odugovlačenje i stvaranje utiska u javnosti da se to nikad neće rešiti, ocenili su danas novinar Milivoje Mihajlović i advokat Aleksandar Ivanović, bratanac ubijenog lidera Srba sa severa Kosova.

Proces je zapao u ćorsokak. Postoji lavirint proceduralnih prepreka pred sudom na Kosovu, a istraga u Srbiji kao da nije ni počela, rekao je Mihajlović u onlajn debati Mitrovačke nevladine organizacije Aktiv.

Kako je ukazao, istraga se od početka vodi u medijima, a nažalost, cilj većine medija je da se ona dezavuiše, pa neki od njih svesno, a neki nesvesno, "odvlače istragu što dalje od istine".

Ni Priština, ni Beograd, čak ni međunarodna zajednica, nemaju ni minimum interesovanja da se ovo istraži i završi, smatra Mihajlović, koji veruje da bi formiranje jedne nezavisne međunarodne komisije, koja bi imala pristup arhivama o ubistvu Ivanovića i u Beogradu i Prištini, i onoj međunarodnih predstavnika, moglo da dovede do razrešenja slučaja.

Rasvetljavanje ubistva bi, konstatovao je on, rasvetlilo i saradnju mafije i sa srpske i sa albanske strane, pa se možda i zato radi o sistemu zataškavanja.

Ubistvo je ozbiljno planirano i visokoprofesionalno izvedeno. Ali, još se tumara u javnosti, a bojim se i u istrazi, šta su motivi za ubistvo, zaključio je Mihajlović.

Aleksandar Ivanović je ocenio da se sve čini da se stvori utisak da se ubistvo neće rešiti i da ljudi to prihvate kao surovu realnost, pa je jedini mehanizam da se bori protiv toga da se stalno radi pritisak i pitanje ubistva Ivanovića aktuelizuje. (kraj) lj/dal/dpv

Share: