Traže izjašnjavanje akademika

15:38 16. 01. 2021. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Grupa desno orijentisanih intelektualaca održala je danas ispred Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) protestni skup, na kome su osudili izjavu predsednika te institucije Vladimira Kostića o Kosovu i zatražili od akademika da prekinu ćutanje i izjasne se o tome.

Direktor Instituta za evropske studije Miša Đurković ocenio je kako takve izjave, da Kosovo nije Srbija, Kostić daje od 2015. godine i da to više nema smisla, pa zato intelektualci treba da ustanu, jer predsednik SANU javno krši Ustav.

Čemu služi SANU, da li je ovo srpske institucija, da li treba da bude srpska institucija, zapitao je Đurković, ukazujući da Ustav obavezuje sve građane, pa i predsednika Akademije, a u Ustavu jasno piše da je Kosovo deo Srbije.

Nas polako kuvaju kao žabu. Hoćemo li sledeće čuti kako nam Republika Srpska ne treba. Kako je Vojvodina teret za Srbiju i da to treba da bude regija. Kuda nas to vodi, hoćemo li za pet godina organizovati koncert Tompsona u Beogradu, upitao je Đurković.

On je poručio Kostiću kako privatno može da misli šta god hoće, "može da misli i kao Sonja Biserko", ali kao predsednik SANU ne može da priča to što govori već pet godina. (kraj) vip/dal/dpv

Share: