Podrška izgradnji nuklearnih elektrana

12:22 01. 10. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Najnovije istraživanje javnog mnjenja u Švajcarskoj pokazuje natpolovičnu podršku javnosti izgradnji nuklearnih elektrana i podršku planu vlade za ukidanjem zabrane izgradnje novih nuklearnih elektrana, javlja sajt Nuklearna perspektiva.

Istraživanje koje su objavila dva švajcarska medija i koje je izvelo institut Leevas – specijalizovan za istraživanja javnog menjenja – a objavio Swissinfo, obuhvatilo je gotovo dvadeset hiljada stanovnika i obavljeno je između 19 i 22 septembra. 

Istraživanje je pokazalo da je 53% ispitanika za izgradnju novih nuklearnih elektrana, da je 43% protiv, a da je 4% ispitanika kazalo da je neodlučno. Sa druge strane, istraživanje koje je sprovedeno nekoliko nedelja ranije pokazalo je da je 51% ispitanika bilo protiv novih nuklearnih elektrana. 

Inače u Švajcarskoj je na snazi moratorijum na izgradnju novih nuklearnih postrojenja. Moratorijum je na snagu stupio 2018, nakon i zbog nesreće u Fukušimi i u okviru paketa regulativa koji su tada usvojeni, Švajcarska je sebi za zadatak dala da se postepeno povuče iz upotrebe nuklearne energije. U avgustu, međutim, švajcarska vlada je najavila ukidanje moratorijuma, ali to će prvo morati da bude odobreno na referendumu. 

Inače, u Švajcarskoj energiju proizvode tri nuklearne elektrane, sa ukupno četiri operativna reaktora: Beznau, Gosgen i Libštat. Od 1985. nuklearna energija učestvuje sa približno 40% električne energije Švajcarske a 2022. je proizvela 23 teravat-časa električne energije i učestvovala sa 37% ukupne proizvodnje električne energije u zemlji. (kraj) dep/dj

Share: