Bez kampova u RS

21:41 22. 01. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

SARAJEVO - Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik poručio je danas na sastanku sa ambasadorima Evropske unije u BiH da nikakvi kampovi za migrante neće biti otvarani u Republici Srpskoj i neka takve odluke od nje ne očekuju.

Dodik je rekao novinarima u Sarajevu da je na sastanku sa ambasadorima EU najviše diskusije bilo vezano za migranstku krizu, prenosi RTRS.

Tokom sastanka, rekao je Dodik, ambasadori EU su zamoljeni da u BiH ne vraćaju ilegalne migrante koji se uspeju probiti do zemalja Unije.

Na kraju krajeva, EU je i ohrabrila te ljude da krenu na ovaj daleki put od svojih kuća. Da nam ne vraćaju te migrante, jer to generiše dodatne probleme, ukazao je Dodik.

On je istakao da postoje dva najbolja rešenja - da EU prihvati jedan broj migranata, a drugi deo tih ljudi treba deportovati u zemlje odakle su došli, ali onda bi, kako je naveo, skočile mnoge navodno humanitarne organizacije po Evropi koje bi to osuđivale.

Dodik je napomenuo da BiH nije uzrok krize, niti je generisala i nije odgovorna, mada se često čuju kritike koje idu za tim da se baš BiH pripiše odgovornost za ovako nešto.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić je predložio da su na Vučijaku iznad Bihaća formira centar za smeštaj izbeglica, odnosno ilegalnih migranata. U suštini vidimo da kod predstavnika EU nema spremnosti za takvu lokaciju, predočio je Dodik.  (kraj) vbr/ivt/dpv

Share: