Pismo rektorki o zlostavljanju

09:44 25. 01. 2021. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović predložio je danas rektorki Univerziteta u Beogradu Ivanki Popović da se založi za osnivanje institucije Poverenika ili Kancelarije za sprečavanje seksualnog i svakog drugog zlostavljanja i uznemiravanja pri Univerzitetu.

"Uspostavljanje takvog mehanizma prevencije i zaštite bi omogućio prijavljivanje slučajeva verbalnog ili fizičkog zlostavljanja uz puno poštovanje diskrecije i ličnosti oštećenih, ali i sprečavanje sekundarne viktimizacije kojoj su žrtve neretko izložene. Verujem da bi ovakav predlog bio adekvatna dopuna već postojećih mehanizama u vidu Univerzitetskog ombudsmana i Odbora za rodnu ravnopravnost", istakao je Grbović u otvorenom pismu rektorki beogradskog univerziteta.

Grbovioć podseća da je javnost u Srbiji je prethodnih dana bila uznemirena "potresnim svedočanstvima nekoliko devojaka, čime je otvorena tema o kojoj se nedovoljno razgovara, a još manje radi", konstatujući da su "seksualno nasilje i uznemiravanje, seksizam i mizogonija su i dalje česte pojave u našem društvu". (kraj) vip/dj

Share: