Spomenik priča o nama

23:47 27. 01. 2021. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras na otvaranju spomenika velikom županu Stefanu Nemanji da je župan pre nego što je postao "Simeon, morao prvo da bude Nemanja" i rekao da su Srbi do "Nemanje bili pleme", a od njega državotvorni narod.

"Da je Srbiji podario samo Svetog Savu mnogo bi joj podario, da joj je samo podario Stefana Prvovenčanog, mnogo bi joj podario, a podario nam je obojicu i Srbiju suverenu i jaku", rekao je Vučić na otvaranju spomenika.

On je dodao da spomenik Stefana Nemanju predstavlja kao odlučnog vladara, a da je spomenik veliki jer treba da ga vide i da kroz njega vide Srbiju, ljude spremne da rade i grade, koji ni od koga ništa neće da uzmu, ali koji drže do sebe i koji se neće stideti ni pred kim.

"Ovaj spomenik je veliki zato što je priča o nama velika, težak zato što je priča o nama često bila teška, ovaj spomenik je lep koliko je priča o nama lepa. Ovaj spomenik je prvenstveno priča o nama, o tome ko smo bili, gde smo bili, šta smo radili i šta smo danas i šta hoćemo da budemo", rekao je Vučić.

On je rekao da se reč današnjica na nekim jezicima izgovara isto kao i reč poklon, zato što ona to i jeste - "poklon koji smo dobili od otaca, poklon zbog kojeg su toliki krvarili i umirali, žrtvovali se i gradili, poklon od kojeg ne postoji ništa veće".

"Mi imamo sadašnjost zbog Stefana Nemanje i njegovog Rastka, a našeg Svetog Save i Stefana Prvovenčanog... Zbog ljudi koji su pričali tu priču, priču o nama, priču o Srbiji. Reč Srbija nije naša, oni su je stvorili stvarajući i nas i to ne smemo nikada da zaboravimo", rekao je Vučić.

On je dodao da je "mnogo krvi i olova u toj reči Srbija" i da je zbog toga što je toliko teška, toliko i velika.

Vučić je rekao da je mnogo godina bilo potrebno da Srbija ponovo poveruje da nije "nikakav balkanski izrod, nikakvo besno pleme bez korena, nikakv dežurni krivac" i da ponovo stane na noge i seti se svakog čoveka koji ju je stvarao, da nisu tu nikome da prete, da je Srbiji dosta i krvi i ratova, da razume, voli, kaje se i prašta i da neće tek tako da pristane da ne postoji.

"Onima koji danas maštaju o tome da će da izmeste ili unište spomenik Stefanu Nemanji, da izmeste Hram Svetog Save", Vučić je rekao da su "Nemanja i Sveti Sava, njihovi spomenici i hramovi sidro i krst srpskog naroda, i nikada ih niko neće skloniti ni iz naših srca, ni sa mesta na kojima su zauvek postavljeni", što je pozdravljeno aplauzom. (kraj) lj/and/dpv

Share: