Incident u Kninu štetan

23:54 02. 02. 2021. FoNet | Velimir Ilić

ZAGREB - Predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) i poslanik u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac nazvao je večeras "izuzetno štetnim" i "sramotnim činom" nedavni incident na kninskoj tvrđavi, ocenivši da je član humanitarne delegacije Srbije govorio "ratnim jezikom" za koji više nema mesta u odnosima dve zemlje.

"Sramota je da se plemeniti gest uoči praznika Svetog Save - kada se deci dele paketići povodom tog velikog praznika među Srbima, u kaciji koju su podržale i relevantne institucije da deca očuvaju svoj identitet - ocrni i kompromituje sasvim nepotrebnim, blesavim i izuzetno štetnim porukama", rekao je za Hinu Pupovac.

On je, komentarišući objavu na društvenim mrežama u kojoj član delegacije Srbije Miloš Stojković govorio o Kninu kao o "okupiranom srpskom gradu", povratku "Republike Srpske Krajine" i uklanjanju hrvatske zastave sa tvrđave, rekao da za takvim izjavama nema mesta u aktuelnim odnosima Srbije i Hrvatske.

"Te poruke možda u Srbiji nekom treba da pokažu kako je neko bio junak na kninskoj tvrđavi, kako je neko bio junak u Hrvatskoj... Ali, govoriti ratnim jezikom, takmičiti se u ratnim pričama i ratnim retorikama - to je nešto čemu nema mesta ne samo u toj akciji nego ni u današnje vreme jer je to štetno i za mlade Srbe i za mlade Hrvate, to je štetno za Srbiju i Hrvatsku", rekao je Pupovac Hini.

Po njegovu uverenju, incident na kninskoj tvrđavi je "za neko vreme bacio ljagu na sve što su Republika Srbija i njeni građani učinili i čine" u pomoći stradalima od potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji. (kraj) vip/dpv

Share: