Preispitati priznanje Kosova

20:20 05. 02. 2021. FoNet

BEOGRAD - Ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan izjavio je da je Jerusalim za Palestinu crvena linija, da "otvaranje ambasade tzv. Kosova u tom gradu za nas predstavlja neprijateljski akt" i pozvao arapske zemlje "da preispitaju priznanje Kosova i da izvrše pritisak na njih da ne otvaraju ambasadu u Jerusalimu", prenosi Sputnjik.

Bilo ko ko pokušava da otvori ambasadu u Jerusalimu nanosi štetu nama i našim naporima da postignemo pravedno i sveobuhvatno rešenje sa Izraelom, dodao je Nabhan.

On ističe da se istočni Jerusalim tretira kao okupirana teritorija i podseća na Rezoluciju Saveta bezbednosti UN broj 478, kojom se državama zabranjuje da premeštaju ili otvaraju ambasade u Jerusalimu.

"Mi ne priznajemo Kosovo zato što se pridržavamo međunarodnog prava. To ne znači da ima nečeg lošeg između nas i Albanaca, ali mi želimo da svako poštuje međunarodno pravo. Ne priznajemo Kosovo zato što poštujemo Rezoluciju 1244, koja tretira Kosovo kao deo Srbije", rekao je Nabhan.

Očekuje da posle odluke Prištine reaguju i arapske zemlje u skladu sa rezolucijom Arapske lige i Organizacije islamskih država, koja traži da države članice ovih organizacija preispitaju odnos sa bilo kojom zemljom koja otvori ambasadu u Jerusalimu.

"Očekujem i pozivam arapske i islamske zemlje koje su priznale Kosovo, pošto se ono poziva na to da ima većinsko muslimansko stanovništvo i traži priznanje od arapskih i muslimanskih država, da preispitaju priznanje Kosova i da izvrše pritisak na Prištinu da to ne uradi", naglasio je ambasador Palestine.

Ugovor između Kosova i Izraela o uspostavljanju diplomatskih odnosa potpisan je 1. februara 2021. na virutelnoj ceremoniji, a u skladu je sa Vašingtonskim sporazumom iz septembra 2020. godine, koji predviđa otvaranje ambasade u Jerusalimu. (kraj) dep

Share: