Povezivanje sa regionom

15:45 11. 02. 2021. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da je strateško opredeljenje Srbije diverzifikacija izvora i pravaca snabdevanja prirodnim gasom i da je spremna da bude aktivan učesnik u regionalnim i međunarodnim inicijativama i projektima koje imaju za cilj povećanje energetske bezbednosti u regionu jugoistočne Evrope.

Planirano je povezivanje gasovodnog sistema Srbije sa Bugarskom, Rumunijom, Hrvatskom, Severnom Makedonijom, BiH, Crnom Gorom, čime bi se omogućilo dopremanje prirodnog gasa i iz drugih pravaca i od drugih snabdevača, kao i veća energetska bezbednost i mogućnost bržeg ekonomskog razvoja čitavog regiona, rekla je Mihajlović na ministarskom sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora koji je održan onlajn.

Mihajlovićeva je naglasila da je Srbija od 1. januara obezbedila diverzifikaciju pravaca snabdevanja puštanjem u rad gasovoda "Balkanski tok", a da je sledeći korak diverzifikacija snabdevača, koja jedino garantuje energetsku bezbednost. (kraj) vbr/dj

Share: