Treći paket pomoći

18:02 11. 02. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Vlada Srbije na današnjoj sednici usvojila je uredbu o utvrđivanju Programa direktnih davanja iz budžeta privrednim subjektima u privatnom sektoru, u cilju ublažavanja ekonomskih posledica prouzrokovanih epidemijom kovida–19.

Radi se o trećem paketu pomoći privredi i građanima, vrednom 249,4 milijarde dinara, u okviru kojeg će prva isplata minimalne zarade za mart biti izvršena 8. aprila, a naredne dve će uslediće u maju i junu, navodi se u saopštenju Vlade.

Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune koje će za privrednike otvoriti Uprava za trezor, nakon čega će biti preusmerena na račune zaposlenih. Ta procedura predviđena je s obzirom da se direktna davanja mogu iskoristiti isključivo za isplatu zarada i naknada zarada zaposlenima.

Prihvatanjem ovih mera privrednici se obavezuju da ne smeju smanjiti broj zaposlenih za više od 10 odsto do isteka tri meseca od isplate poslednjeg minimalca, kao i da ne mogu isplaćivati dividende.

Privrednici će za dobijanje ovih sredstava moći da se prijavljuju od 1. marta, popunjavanjem obrasca na portalu Poreske uprave. (kraj) is/dpv

Share: