Makron iskreno angažovan

19:45 11. 02. 2021. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni izjavio je danas da je francuski predsednik Emanuel Makron iskreno angažovan kada je reč o evropskoj perspektivi Srbije, da je dato obećanje zemljama regiona da će ući u Evropsku uniju i da na tome mora da se radi.

On je u emisiji "Pravi ugao" na Radio-televiziji Vojvodine rekao da će 2021. biti godina nove metodologije pregovora za prisupanje EU i istakao da ona perspektivu proširenja treba da učini konkretnijom, jer će se - kada zemlja ispuni stvari iz jednog klastera - taj deo integrisati u evropski prostor.

Kao primer je naveo to što studenti iz Srbije nesmetano koriste programe za razmene, čime su već integrisani u evropski prostor.

Upitan o istraživanjima koja pokazuju da oko polovine Francuza ne podržava proširenje EU na Zapadni Balkan, Falkoni je rekao da su Francuzi po mnogim pitanjima pesimisti, posbno od kada traje korona kriza.

Komentarišući činjenicu da Srbija prošle godine nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje, Falkoni je rekao da je 2020. bila izborna godina, da se tada sve podređuje izborima i da je Vlada, i da je htela da prione na reforme, za to imala četiri meseca.

Na pitanje kako tumači navode o pojavi inovativnih rešenja za Kosovo, Falkoni je rekao da je to stari problem i da je teško biti inovativan, dodavši da su Aleksandar Vučić i Makron razgovarali i o tom pitanju, jer Francuska vidi da je dijalog Beograda i Prištine u ćorsokaku, a Makronova ideja je da pomogne da se iz toga izađe.

"Briga francuskog predsednika je da se izađe iz ćorsokaka i da se dođe u situaciju u kojoj može da se razgovara, i Makron je, zajedno sa Nemačkom, spreman da se svojim uticajem založi da se razgovor nastavi", rekao je Falkoni.

On je istakao da će Francuska podržati svako rešenje koje prihvate učesnici u dijalogu, ukoliko je prihvatljivo za region i u skladu sa međunarodnim pravom, ali je ukazao da bi bilo pretenciozno misliti da može da se izmisli neko naročito novo rešenje. (kraj) is/and/dpv

Share: