EP: Obaveze Prištine

17:59 23. 02. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Izostanak reformi, neefikasna borba protiv korupcije, pravosuđe pod uticajem politike, netransparentno finansiranje političkih partija, ugrožena sloboda medija, napadi na novinare, manjak slobode izražavanja, jačanje položaja žena i regulisanje istopolnih zajednica, ključne su primedbe poslanika Evropskog parlamenta na račun Kosova, prenosi N1.

Reč je o usaglašanim amandmanima članova Odbora za spoljne poslove na izveštaj o Kosovu, koju je priremila Viola Fon Kramon, zvanični izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, u koje je N1 imala uvid.

Amandmanima, o kojima su članovi nadležnog odbora glasali jutros pisanim putem, poslanici pozivaju Prištinu da ispuni preuzete obaveze, žale zbog loše primene reformskih procesa i pojedinih političkih odluka i insistiraju na dijalogu sa Beogradom i normalizaciji odnosa dve, kako se navodi, države.

"Naglašavamo da je normalizacija odnosa Srbije i Kosova prioritet i preduslov za dalje evropske integracije obe države, što je ključni uslov za osiguravanje stabilnosti i prosperiteta šireg regiona. Ponavljamo raniji poziv da se nastavi sa punom primenom do sada postignutih sporazuma, u dobroj nameri i blagovremeno, uključujući i osnivanje Zajednice srpskih opština bez daljeg odlaganja“, navodi se u jednom od usaglašenih amadmana.

Ponavljamo važnost očuvanja multietničnosti i na Kosovu i u Srbiji i smatramo da cilj regiona ne bi trebalo da budu etnički homogene države, navodi se u amandmanu.

Poslanici Odbora za spoljne poslove pozivaju Prištinu da reši pitanja koja koče dijalog sa Beogradom, da formira tim za pregovore i u saradnji sa drugim političkim akterima da pripremi zajedničku platformu za dijalog.

Usaglašenim amandmanima tvrdi se da je nezavisnost Kosova proces koji ne može biti poništen i pozivaju se države EU koje ga nisu priznale da to učine, kako bi "potvrdili verodostojnu Evropsku posvećenost procesu proširenja". (kraj) is/ivt/dpv

Share: