Različite izjave Dačića i EP

18:14 02. 03. 2021. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Izjava predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića novinarima nakon sastanka sa predstavnicima Evropskog parlamenta razlikuje se od od zajedničke izjave poslanika EP, objavio je danas portal Juropijen Vestern Balkans (EWB).

"Pre nego što dođe do prve runde u drugoj fazi dijaloga, a mislim na neki sastanak svih stranaka, obaviće se još neke pripremne aktivnosti. Želim da iskoristim priliku da pozovem sve političke stranke koje žele da učestvuju u dijalogu da se obrate Skupštini, da prijave svoje predstavnike i da iznesu svoja platforme", izjavio je Dačić.

U zajedničkoj izjavi poslanika Evropskog parlamenta koji će posredovati u dijalogu navodi se da će tim obaviti niz konsultacija sa svim relevantnim akterima u Srbiji o agendi predstojeće runde međustranačkog dijaloga.

"Time će predložiti Skupštini potencijalne učesnike i teme od zajedničkog interesa koje se utvrde tokom konsultacija", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Kabinet predsednika Narodne skupštine, kako navodi portal EWB, nije odgovorio na pitanje redakcije EWB da li je informacija koju su saopštili poslanici EP nešto što je tokom jučerašnjeg sastanka dogovoreno.

Natan Albahari iz Pokreta slobodnih građana (PSG) za EWB ocenjuje da je to što Dačić nije spomenuo kakvu će ulogu EP imati u narednom periodu - još "jedno čisto pozicioniranje sa strane vladajuće koalicije".

Svakako da izostavljanje te informacije nije slučajno. Mislim da se on u ovom trenutku obraća više onoj grupaciji partija koje ne žele da učestvuju u dijalogu u kome će posredovati Evropska unija, navodi Albahari.

On dodaje da vladajuća koalicija u dijalog želi da uvuče što više partija kako bi sam dijalog učinila besmislenim. 

Generalni sekretar Stranke slobode i pravde (SSP) Ljuban Panić kaže za EWB kako je je Evropski parlament očigledno svestan da je potreban širok politički dogovor o dijalogu, a da opozicija predlaže njihovo aktivno učešće u sprovođenju rezultata dijaloga.

"Sve to vlastima, naravno, ne odgovara ili to teško prihvataju, pa Dačić izostavi da pomene da se opozicija konsultuje o formatu dijaloga. I najavljuje neki paralelni dijalog sa strankama koji ima za cilj unižavanje autoriteta EP”, kaže Panić. (kraj) vip/dpv

Share: