Nova inkvizicija

19:35 03. 03. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) ima jedinstven stav da se Kosovo brani istinom i mi to i radimo, a svaki akademik može o tome da iznosi sopstveno mišljenje, poput onog koje je izneo predsednik SANU Vladimir Kostić, to je privatno mišljenje i o njemu se ne vodi debata, rekao je za N1 potpredsednik SANU Zoran Popović.

Sada smo u situaciji da nam je primarni cilj da zaštitimo stanovništvo na Kosovu, da tamo obezbedimo kontinuitet kulturnih i crkvenih institucija i da zaštitimo kulturnu baštinu. U tom cilju SANU je uradila možda mnogo više nego sve druge instutucije, ocenio je Popović.

Predsednik Kostić je pomenuo u svom intervjuu 2015. godine da se za zaštitu kulturne baštine i srpski narod moramo boriti i noktima i zubima, rekao je Popović i naglasio da se rešenje kosovskog problema "prelama preko SANU".

Poziv da se članovi Akademije izjasne pojedinačno Popović naziva "novom inkvizicijom“.

Nova inkvizicija sada traži od predsednika SANU da se odrekne sopstvenog mišljenja, da kaže da on ima svoje mišljenje ali da se ne slaže s njim, ili da, u najgorem slučaju, nema svoje mišljenje nego prihvata ono koje mu kažu da prihvati. Zamislite neku akademiju nauka koja ima predsednika koji nema svoje mišljenje, kazao je Popović.

Po pitanju Kosova ne postoji jedinstven stav u državi, pa zašto bi ga imala SANU, upitao je Popović. (kraj) is/ivt/dpv

Share: