Batina ne stvara državu

22:03 03. 03. 2021. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Ako u Prištini nisu spremni za kompromise i ako misle da će nečija batina da im stvori državu, a da će Srbi na to da pristanu, plašim se da je to račun bez krčmara, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ako kažete da je kompromisno rešenje priznanje nezavisnosti Kosova, neka mi kažu šta je tu kompromis, upitao je Vučić na konferenciji za novinare posle sastanka sa izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i rekao da nije kompromis reći, kao u filmu Balkanski špijun - "izviniće ti se Đura što te je tukao".

Vučić je ponovio da je pozicija Srbije teška, kao i da će se zemlja suočavati sa različitim pritiscima, ali da ima svoje nacionalne i državne interese koje će štititi.

Srbija je posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je da ga nastavi u svakom trenutku kad dobije poziv iz Brisela. Srbija podržava aktivnosti i nemere Lajčaka da dođe do rešenja koje bi bilo dobro za obe strane, ali bez nametanja, rekao je on.

Vučić je ukazao da je obaveze Srbije da bude odgovorna, ozbiljna i posvećena tom pitanju, jer u protivnom neće biti napretka u dijalogu i u evrointegracijama.

Srbija ne postavlja nikakve rokove, jer je bolji dogovor kojim su zadovoljne obe strane, a ne ako se ishitrenim rešenjima dođe do toga, naveo je Vučić.

Lajčak je rekao da ne može da naglasi koliko je dijalog ključan za obe strane kako bi napredovale na evropskom putu i istakao da status kvo nije održiv.Države članice EU očekuju da se dijalog o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa i o svim otvorenim pitanjima nastavi konstruktivno i u dobroj veri. Nemamo interes da održavamo status kvo, već želimo da proces završimo onoliko brzo koliko su obe strane spremne, rekao je Lajčak. (kraj) is/dal/dpv

Share: