Tužilaštvo: Cvijan se utopio

19:48 16. 03. 2021. FoNet

BEOGRAD - Više javno tužilaštvo, u odgovoru na pitanje Istinomera o sudbini Vladimira Cvijana, odgovara da je "5. 1. 2018. godine, na 1164 km desne obale Dunava, u vodi, na rastojanju od oko 7 m od obale, zatečen, u tom trenutku NN muški leš”, ali je, posle izveštaja policije i obudkcije, utvrđeno da je u pitanju Cvijan, koji je preminuo "usled utopljavanja".

S obzirom na veliko interesovanje, Više javno tužilaštvo obaveštava javnost da "tužilaštvo, shodno svojim ovlašćenjima, predviđenim Zakonikom o krivičnom postupku (čl. 129 Zakonika o krivičnom postupku), nalaže obdukcije u svakom slučaju kada okolnosti pod kojima je smrt nastupila ne isključuju mogućnost da je smrt nastupila u vezi sa eventualnim izvršenjem krivičnog dela, a obdukcija je obavezna ukoliko je identitet leša nepoznat".

Kako se objašnjava, "u praksi su to situacije kada policija obavesti dežurnog zamenika javnog tužioca da je preminulo lice srednje/mlađe životne dobi, a čije telo je pronađeno van njegovog prebivališta ili zdravstvene ustanove, pri čemu poznate činjenice u pogledu zdravstvenog stanja lica ne ukazuju jasno da je smrt posledica njegovog narušenog zdravstvenog stanja ili se radi o događaju koji je posledica pada sa visine, samoubistva, utopljavanja i slično".

"U vezi sa smrću lica Vladimir Cvijan, u konkretnom slučaju, dežurni tužilac obavešten je da je dana 5. 1. 2018 godine, na 1164 km desne obale Dunava, u vodi, na rastojanju od oko 7 m od obale, zatečen, u tom trenutku NN muški leš, srednje životne dobi", precizira Više javno tužilaštvo.

"Dežurni tužilac po službenoj dužnosti naložio je obdukciju leša, zajedno sa toksikološkom analizom, kako bi se utvrdio identitet preminulog lica i uzrok smrti. Nakon dostavljanje izveštaja policije i obdukcionog zapisnika, sa toksikološkim analizama, utvrđen je identitet preminulog – Vladimir Cvijan, rođen 1976. godine, koje lice je preminulo usled utopljavanja".

Tužilaštvo dodaje da "na telu pokojnog nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali na mehaničke povrede, a iz rezultata toksikološkiih analiza moglo se zaključiti da "ne postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo". (kraj) def/dpv

Share: