Hoće li Vučić uhapsiti ministra?

21:16 20. 03. 2021. FoNet

BERLIN - Ako je zaista izvršio zaveru protiv šefa države, zašto onda (Nebojša) Stefanović nije smenjen sa trenutne funkcije ministra odbrane, piše danas Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) u članku pod naslovom "Da li Vučić hoće da uhapsi svog ministra?"

U tekstu čiji je autor Mihael Martnes navodi se da je odgovor u tome da Ministarstvo unutrašnjih poslova trenutno prikuplja dokaze za tužilaštvo koji mogu da opravdaju optužnicu. "To je obiman posao, jer Stefanović uglavnom nije radio sam, već je to prosleđivao, između ostalog i svojoj bivšoj državnoj sekretarki Dijani Hrkalović".

FAZ piše da "i nju nedeljama napadaju srpski mediji verni vladi - kaže se da je ona bila veza između organizovanog kriminala i ministarstva. Takođe javljaju da se priprema paket dokumenata koji će javnosti i javnom tužiocu pružiti sveobuhvatnu sliku Stefanovića i njegovih kontakata sa podzemljem" i da će "materijal biti predat javnom tužiocu za nekoliko nedelja", prenosi Dojče vele.

Martnes navodi da se "iz okruženja bivšeg ministra unutrašnjih poslova naravno mogu čuti drugačije stvari". Pa tako prenosi da oni kažu kako "Vučića nisu prisluškivali, već telefonske pozive kriminalaca - i tada se začudili da im je Vučić stalno bio sagovornik".

"To je glupost, može se čuti u okruženju predsednika. Da je tako osetljiv materijal zaista postojao, Stefanović bi ga već odavno lansirao, pogotovo što je u kontaktu sa novinarima koji su notorno kritični prema vladi, tvrdi se", piše FAZ. 

Autor primećuje da je "s obzirom na totalnu bezbojnost ministra" teško pomsiliti "da je Stefanović stvarno verovao da može da svrgne predsednika, koji vuče sve konce, i sam preuzme vlast, kao što to navodno znaju pojedini krugovi u Beogradu".

"Za sada je sigurno samo da obe strane u ovom sukobu tvrde da imaju inkriminišući materijal o protivniku. Šta je blef, a šta istina, još se ne može proceniti. Pa ni to da li je sukob na kraju samo igra - da bi se odvratilo od drugih stvari", piše Martnes. (kraj) lj/dpv

Share: