Drastično ubrzati vakcinaciju

22:00 23. 03. 2021. FoNet | Leposava Čolić

KRNJEŠEVCI - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je večeras predsedavajućem Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku respiratore i zaštitne maske, donaciju Srbije Republici Srpskoj.

Donaciju čini 30 kliničkih, pet transportnih respiratora, kao i 10.000 zaštitnih maski, a primopredaja je organizovana u Milšpedovom skladištu u industrijskoj zoni u Krnješevcima.

Vučić je rekao da se u tom skladištu, između ostalog, "na 7.000 paletnih mesta" nalazi još 545 kliničkih respiratora, 49 mobilnih respiratora, 121 neinvazivni ventilator, 15 aparata za anesteziju, generatori i koncentratori kiseonika, infuzione pumpe, sterilizatori, skeneri, maske.

On je naglasio da je Srbija obezbedila medicinsku opremu i da “uvek može da pomogne i braći i prijateljima i svima”.

“Važnije od svega je da zajednički pokušamo da se suprostavimo ovoj velikoj pošasti. Ovaj britanski soj bukvalno hara i ubija nemilosrdno. Mislim da nikada nije bilo teže ni u Republici Srpskoj, ni u celoj Bosni i Hercegovini, ni u Srbiji”, rekao je Vučić.

On je ocenio da će narednih dan i sedmica vakcinacija "morati drastično da se ubrza".

“Nastavićemo da nabavljamo opremu, nastavićemo da opremamo naše bolnice”, rekao je Vučić i najavio da će za dan biti doneta odluka kada će početi izgradnja bolnice u Novom Sadu, a da je od jutros svim bolnicama i kliničkim centrima na raspolaganju 5800 ampula veoma skupog leka koji se koristi protiv korona virusa.

Vučić je naglasio da je Srbija spremna da pomogne Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj.

“Sve što bude potrebno našem narodu, sve što bude potrebno drugim narodima mi smo spremni da pomognemo u svakom trenutku”, istakao je Vučić i potvrdio da će Srbija biti spremna da primi i pacijente iz Republike Srpske, a da je u Srbiji do sada vakcinisano 2886 zdravstvenih radika iz RS.

Na pitanje novinara koliko je Srbija u prethodnih godinu dana kupila respiratora i koliko su oni plaćeni, Vučič je odgovorio da je Srbija kupila oko 2200 respiratora i da je prosečna cena jednog između 25.000 i 27.000 evra.

Vučić je naveo da će Srbija obezbediti vakcine za građane i da se uzda u sebe kada je u pitanju nabavka vakcina. (kraj) vip/lč/dpv

Share: