Združena vežba specijalaca

21:52 26. 03. 2021. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Poseta državnog savetnika i ministra nacionalne odbrane Kine generala Vei Fenghea Srbiji bila je odlična prilika za razgovore o nastavku sveobuhvatne saradnje između dva ministarstva, ocenio je večeras ministar odbrane Nebojša Stefanović, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

On se na odvojenom sastanku zahvalio generalu Fengheu na trodnevnoj poseti Srbiji, dok je ministar Fenghe izrazio zadovoljstvo što je posetio prijateljsku Srbiju i pozvao ministra Stefanovića da ove godine poseti Kinu i prisustvuje Međunarodnom Sjangšan bezbednosnom forumu, navedeno je u saopštenju.

Stefanović je rekao da je ovo bila dobra prilika da razgovaraju o nastavku saradnje i svih onih projekata, koje su u zajedničkom dogovoru uspostavili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kineski šef države Si Đinping.

Na sastanku je bilo reči o mogućnosti unapređenja saradnje u vojnom obrazovanju, vojnomedicinskoj saradnji i o realizaciji projekta uspostavljanja Centra kineske tradicionalne medicine u Vojnomedicinskoj akademiji, o čemu je "dogovor već prethodno postignut, ali je njegova realizacija zbog pandemije kovida usporena". 

Stefanović je naveo da se priprema i prva vežba specijalnih jedinica Vojske Srbije i kineske vojske, a obe strane se nadaju da biti održana do kraja godine u Kini. (kraj) vip/lč/dpv

Share: