Rukopis lukave žene

19:37 27. 04. 2021. FoNet

BEOGRAD - Novi "non pejper" o kosovskom pitanju neprihvatljiv je za Srbiju jer zahteva priznanje Kosova, izjavio je danas predsednik republike Aleksandar Vučić o dokumentu kog je objavila Koha ditore, tvrdeći da iza njega stoje Francuska i Nemačka, što je demantovano iz ambasade Nemačke u Beogradu, dok pojedini analitičari procenjuju da je reč o probnom balonu.

Prema Vučićevim rečima, ovaj "non pejper" je sastavio neko ko je od njega mnogo pametniji i lukaviji. 

"Vidim da svi demantuju, ali više briga mi je zadao ovaj drugi 'non pejper', nego prvi. Ovaj drugi je pisao i smišljao neko ko je mnogo pametan. Mnogo stvari je ugrađeno unutra koje bi se Srbima dopale, a onda (ima) jedna, ključna stvar, a to je priznanje nezavisnog Kosova, koje je užasno za Srbe", rekao je Vučić. 

Ocenio je da se Srbima daje 80 odsto manje važnih stvari, a "najvažniju stvar vi morate da isporučite nama". 

Dodao je da se 50 ljudi na svetu bavi Kosovom, da ih sve zna i da je autor ovakvog dokumenta, kako sumnja, jedna "fantastično pametna žena, jer sve ovo što je napisano niko drugi niti bi mogao da sastavi, niti bi bi mogao da napravi".  

Vučić naglašava da ovaj "non pejper" ne treba podcenjivati i da sledi analiza političkih motiva u vezi s tim dokumentom."Za nas je priznanje nezavisnosti neprihvatljivo", dodao je uz opasku da "to nije slučajno izbačeno, tek tako", a da je po povratku iz Brisela, u toku noći, imao povišen pritisak "zbog svih tih 'nepostojećih papira'".  

Nama to niko nije pokazao, niti bilo šta slično, konstatovao je.Istakao je da su u "non pejperu" umreženi različiti zahtevi "naši i njihovi". 

"Tu ima takvih detalja da tačno znam koliko je to pametno, nezgodno, neugodno i lukavo napisano", rekao je i napomenuo da "dijalog počinje tek 11. maja". 

Stručnjaci sa raznih delova sveta potrčaće da odmah kažu "ne" ili odmah kažu "da", ukazao je Vučić i najavio da Srbiji predstoji "težak proces pregovora" u kome "ništa nećemo da krijemo od našeg naroda". 

"Hoćemo sve da dobro proučimo i da dobro poznajemo i one koji rade protiv naših interesa, i one koji bi želeli da pomognu pri postizanju nekakvog kompromisnog rešenja - ako to uopše bude moguće", poručio je Vučić.

Ranije danas je iz Ambasade Nemačke za Radio slobodnu Evropu izjavljeno da "ovaj dokument nije original i ni na koji način ne odražava stavove Nemačke i Francuske", što se odnosi na "non pejper" koji je objavila Koha ditore "navodeći da su ga navodno pripremili Nemačka i Francuska". (kraj) dep

 

Share: