Probni balon za SPC

21:55 27. 04. 2021. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je da je "non pejper“ po kojem bi Srbija trebalo da prizna samoproglašeno Kosovo kao nezavisnu državu vrsta probnog balona, prvenstveno za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i da ima određenu težinu, ali da "ne predstavlja nikakvo ohrabrenje za SPC", saopštila je večeras ta partija.

U tom papiru nema novih momenata osim posebnog statusa SPC, koja je najveća brana potpisivanju sporazuma koji bi imao pravno dejstvo priznanja međunarodno pravnog suvereniteta Kosova i zato je, za razliku od prethodnih papira, dosta prostora posvećeno budućem statusu crkve, rekao je Jeremić za Newsmax Adria.

On je istakao da je u poslednjem "non pejperu“, čiji bi najbolji prevod na srpski jezik bio predlog, kao i u ostalim prethodnim papirima, najvažnije članstvo Prištine u UN.

Kada otvorite put za članstvo Kosova u UN, tada ste izgubili svaku kontrolu šta će se u budućnosti događati na tom prostoru. Nema međunarodno pravnog uzusa koji sprečava da dve suverene zemlje donesu odluku o ujedinjenju, što bi mogle da urade Albanija i Kosovo ako dobije članstvo u UN, upozorio je Jeremić. (kraj) lj/dal/dpv

Share: