Ili rešenje, ili krivac

20:17 28. 04. 2021. FoNet

BEOGRAD - Srbija je, makar neformalno, sada dobila mnogo više nego što je ponuđeno Ahtisarijevim planom, ali i to je užasno loše, pa moramo biti svesni da će pritisci rasti do tačke u kojoj mora da se dođe ili do rešenja ili do proglašenja krivca, ocenio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić značaj non-pejpera objavljenog pre dva dana u prištinskom glasilu Koha Ditore.

U obraćanju javnosti posle polaganja kamena temeljca za kovid bolnicu u Novom Sadu, Vučić je naveo da i timovi i on analiziraju najnoviji non-pejper, u čijoj je izradi učestvovala "i jedna osoba koja je i pametnija i obrazovanija" od njega. 

Mene je zaista taj papir iznenadio, rekao je. 

"U tom papiru imate mnogo više za Srbiju nego što je u Ahtisarijevom planu. To je do sada nešto najviše ponuđeno, makar neformalno, što bi Srbija mogla da dobije. Da li je to dobro? Ne, nije. Užasno je teško i loše". 

Pojava non-pejpera znači da će pritisci na Srbiju biti sve veći i da se bližimo konačnim pritiscima kada, kako je objasnio, mora da se dođe ili do nekog rešenja ili do proglašenja krivca. 

Zbog toga je bitno da budemo pažljivi, obazrivi i da gledamo kako igramo tu igru. 

Vučić je istakao da njega pritisci ne interesuju i da, kad je reč o kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, može da se razgovara o kompromisima i uspostavljanju političkog poverenja. "Na to što će da prave nekakve vojne baze, na to se samo osmehnete. Meni je po tom pitanju onda sasvim jasno kako neko ne razume ni svoju snagu, ni snagu drugih", izjavio je Vučić. 

On će ići na dijalog u Briselu 11. maja, jer je pozvan, a ako kažu da ga nema, onda će "raditi nešto dobro na drugom mestu" i "imati manje muka toga dana". 

Povodom izjave predsednice Kosova Vjose Osmani da iza najnovijeg non-pejpera stoji Srbija, Vučić je upitao da li je to "sama smislila ili joj je neko pomogao" i poručio "da ne sanjaju da će Srbija prihvatiti takvo priznanje Kosova, a kamoli da mi iza tako nečega stojimo"."Vidim da ceo dan slave što ih je 'Netfliks' stavio na listu. Šta će vam Ujedinjene nacije kad vas je 'Netfliks' stavio na listu? Šta će vam Interpol? Što se muče, što traže to (priznanje) od nas? Šutirajte loptu, gledajte filmove, to je sve u redu", poručio je Vučić. (kraj) dep

 

 

Share: