Ne ćutati o zločinima!

12:13 08. 05. 2021. FoNet | Davor Lukač, Vera Barišić

KOZARSKA DUBICA - Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u logoru Јasenovac obeležava se u Kozarskoj Dubici i Donjoj Gradini. Obeležavanje je počelo u Kozarskoj Dubici služenjem liturgije u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da zločin poput onog u Jasenovcu u Drugom svetskom ratu koliko sutra može da se desi nekom drugom i da zato o njemu ne sme da se ćuti, jer ćutanje vodi u "opasan zaborav".

"Ovde samo da ukažemo poštovanje prema onima što su stradali, ali i da se taj zločin ne ponovi nikad više", rekao je Vučić na obeležavanju Dana sećanja na žrtve genocida u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, i poručio da se "novi Jasenovci i Oluje više nikad neće ponoviti našem narodu".

Kako je istakao, sećanje je tu da opomene, ne nekog drugog, nego nas same, jer su Srbi nacija koja je najviše stradala na ovim prostorima, "a to nam nikad i niko neće priznati, ni u svetu, Evropi i regionu".

On je upozorio da Srbi istovremeno moraju i sebe da podsećaju na svaki zločin počinjen u njihovo ime, jer ni to nikada ne sme da se zaboravi niti ikada više takvo nešto sme da se ponovi nad bilo kim.

Vučić je naglasio da su tri stvari važne za srpski narod, i da mora da ih zapamti; prva je mir, druga da se ne sme dozvoliti da se bude izolovan i odstranjen iz sveta, i treća da međunarodnog prava više nema, jer vlada licemerje velikih sila, "sve što važi za druge, za Srbe ne važi".

Licemeri su, napomenuo je Vučić, menjali ovde granice 1991. godine, pa potom 2008, "a sad kažu da su protiv promene granica".

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je rekao jda je logor Jasenovac mesto njegovog odrastanja, pamćenja i sećanja, jer je "odrastao na strahu od ustaša i Nemaca, a mnogo je saznao o svemu od rodbine i rođaka onih koji su tu stradali".

Prema njegovom mišljenju, predstavnici međunarodne zajednice ne mogu da razumeju situaciju u BiH, poput činjenice da su, pored ustaša, u zločinima učestvovali i muslimani.

On je zapitao i šta će u BiH visoki predstavnik, 25 godina posle rata i potpisivanja Dejtonskog sporazuma."Mi hoćemo da imamo našu državu. Ne verujemo u BiH jer ona nam ne daje sigurnost. Hoćemo saradnju, ali nećemo da budemo poslušnici. Nemojte nam dirati RS. Nemojte nam duple aršine", poručio je Dodik.

Srpski predsednik je najavio da će Srbija izdvojiti više od 10 miliona evra pomoći za tri male opštine u Republici Srpskoj (RS): Kozarska Dubica, Kostajnica i Nevesinje, i Drvar u Federaciji BiH. Deo pomoći će biti u novcu, a deo u projektima. (kraj) dal/vbr/nm

 
 
Share: