Većina za trajni mir

13:52 14. 06. 2021. FoNet

BEOGRAD - Većina građana ne zna šta je plan Vlade Srbije za Kosovo, a dominanira mišljenje da je potrebno uspostaviti trajni mir sa Albancima, pokazuje istraživanje Instituta za evropske poslove.

Kako se navodi, Institut je u saradnji sa Ninamedia istraživačkom kućom sproveo istraživanje u martu na reprezentativnom uzorku od 1.207 ispitanika. Teme istraživanja su bile: status Kosova, plan Vlade u vezi sa Kosovom, stav prema nezavisnosti Kosova.

Da je Kosovo izgubljeno smatra 39 odsto građana, dok je 46 odsto stava da nije, a 15 odsto je neodlučnih. Prilikom poređenja sa prethodnim talasima istraživanja uočava se blagi trend pada odgovora da je Kosovo izgubljeno.

Nešto više od četvrtine (26 odsto) ispitanika smatra da će ova Vlada priznati Kosovo, nešto više od polovine (52 odsto) ispitanika smatra da ova Vlada to neće učiniti, dok 22 odsto ne zna da se izjasni po ovom pitanju.

Većina koju čini 75 odsto građana ne bi podržala nezavisnost Kosova zarad bržeg ulaska Srbije u EU, dok bi 13 odsto podržalo, a 12 odsto je neodlučnih. U odnosu na prehodne istraživačke talase primetan je blagi opadajući trend u broju ispitanika koji ne bi podržali nezavisnost Kosova zarad bržeg ulaska Srbije u EU.

Od ukupnog broja ispitanih, 45 odsto smatra da nije moguće da Srbija ponovo ostvari punu kontrolu i suverenitet nad Kosovom, 38 odsto da jeste, a 17 odsto navodi da ne zna da odgovori.

Prema istraživanju, 85 odsto ispitanika ne zna šta je plan Vlade Srbije o Kosovu, to su u većoj meri žene, kao i ispitanici starosti do 44 godina.

Nešto više od polovine, odnosno 54 odsto ispitanika ne bi podržalo plan predsednika Aleksandra Vučića koji bi Kosovu doneo nezavisnost, a građanima Srbije stabilnu državu i bolji standard, 21 odsto bi podržalo ovaj plan dok četvrtina ispitanika nema mišljenje po tom pitanju.

Ukoliko bi sutra bio referendum o nezavisnosti Kosova najveći broj ispitanika bi glasao protiv: 64,9 odsto, 13,6 odsto ne bi izašlo na glasanje, 12 odsto ne zna kako bi glasalo dok bi 9,5 odsto glasalo za. U odnosu na prethodne istraživačke talase primetan je blagi porast ispitanika koji bi glasali za na referendumu.

Uspostavljanje trajnog mira sa Albancima na Kosovu podržava 68 odsto ispitanika podržava, 12 odsto je onih koji su protiv a petina ne zna da odgovori, naveo je Institut. (kraj) vbr

Share: