Četiri predloga

13:30 15. 06. 2021. FoNet

BRISEL - Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da je kosovska strana bila konstruktivna na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na kojem su izneta četiri predloga Prištine, ali to nije bio slučaj i sa srpskom delegacijom, prenosi RTK.

Učestvovaćemo u ovom procesu, koji je težak. Dok je druga strana govorila o starim idejama, mi smo izneli četiri nova predloga, naveo je Kurti.

Predložili smo pokretanje novog sporazuma o SEFTA, drugi predlog je bio da posle samita NATO, gde su date jasne i jednoglasne poruke, bude potpisana deklaracija o miru između Kosova i Srbije da neće napadati jedni druge, naveo je Kurti.

Naredni predlog je bio da u slučaju nestalihi srpsku delegaciju napusti Veljko Odalović, dodao je Kurti i istakao da se, kada je reč o manjinama, uvede reciprocitet.

Za Srbe na Kosovu imali bismo Nacionalno veće, kao u Srbiji za Albance. Ova tri predloga su odbijena, ali za SEFTA nisu odgovorili. Nadam se da će ozbiljno razmotriti naš predlog koji smo danas dali, rekao je Kurti. (kraj) def/dpv

Share: