Skromni reformski koraci

14:34 22. 06. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Od izbora nove Vlade u oktobru 2020 godine, koji se poklopio sa godišnjim izveštajem Evropske komisije, Srbija je preduzela određene korake u reformama vezanim za oblasti vladavine prava i stanje demokratije, ali ozbiljni problemi i dalje postoje, ukazuje novi izveštaj Centra savremene politike, koji prenosi portal European Western Balkans (EWB).

Izveštaj analizira učinak Vlade u oblasti stanja demokratije i Poglavlju 23: Pravosuđe i osnovna prava, uz ocenu da je većina reformskih aktivnosti bila formalne i proceduralne prirode, a mnoge su u fazi sprovođenja i nisu privedene kraju, kao i da se javljaju ozbiljnih problemi koji sprečavaju značajno unapređenje ove oblasti u Srbiji.

Među najvažnijim reformskim koracima u proteklih osam meseci nalaze se inicijativa za promenu Ustava i više zakona, kao i osnivanje radnih grupa za izborne uslove i izrade različitih strateških dokumenta.

"Neki od njih, poput promene Ustava, ostaju sporni u stručnoj javnosti", navodi se u izveštaju i prenosi bojazan organizacija civilnog društva i strukovnih udruženja da bi se moglo desiti da se samo izmesti mesto političkog uticaja na pravosuđe. (kraj) vbr/mr/dpv

Share: