Vučić promenio retoriku

23:18 08. 07. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u specijalnoj emisiji N1 Sarajevo da postoji velika razlika između Srbije u njegovom mandatu i Srbije u mandatu aktuelnog predsednika Aleksadra Vučića i smatra da se Vučić "nije fundamentalno promenio" od devedesetih, već da se promenila samo njegova retorika i ono što je korisno za njega.

U emisiji u kojoj je tema bila govor mržnje u javnom prostoru u regionu Tadić je rekao da je u njegovom mandatu Srbija, sarađujući s Haškim tribunalom, poštovala svoje zakone i Zakon o saradnji sa tribunalom, koji je istovremeno bio i međunarodni zakon.

Smatra da je doprineo ideji pomirenja i da je deo te ideje bila i saradnja sa Hagom, hapšenje svih optuženih za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, a kaže da bi ponovio to isto i da bi poštovao zakon, pogotovo što je njegovo uverenje bilo da se Mladić i Karadžić i drugi optuženi nađu u Tribunalu i da se tamo raspravlja pitanje njihove krivice ili nevinosti.

Osuda u Haškom tribunalu lišava odgovornosti Srbiju i prebacuje je na pojedince, ali ne može Vučić da izađe iz svojih horizonata, kazao je Tadić. (kraj) is/dpv

Share: