Razgovori s Rusijom o Đerdapu

12:32 19. 07. 2021. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predstavnicima ruske kompanije Silovije mašini o revitalizaciji hidroelektrane „Đerdap 1“, koju radi ta firma, kao i o drugim projektima vezanim za modernizaciju postojećih energetskih kapaciteta, i saradnji u procesu energetske tranzicije, saopšteno je iz Ministarstva.

Strategija razvoja energetike i nacionalni plan za klimu i energetiku donose faze prelaska na obnovljive izvore energije do 2040. sa vizijom do 2050. godine. Deo strategije tiče se i korišćenja zelenog i plavog vodonika. Istovremeno, jedan od glavnih ciljeva je podizanje energetske efikasnosti. Uskoro predstavljamo našu knjigu projekata i dobrodošle su sve ruske kompanije, rekla je Mihajlović.

Zamenik generalnog direktora Silovije mašini Kiril Maksimov istakao je da je kompanija zainteresovana ne samo za revitalizaciju "Đerdapa 1“ koja bi trebalo da bude gotova do kraja sledeće godine, već i za projekat revitalizacije "Đerdapa 2“ i rekonstrukciju Termoelektrane "Nikola Tesla“, kao i za buduće kapacitete. (kraj) lj/dal/dj/nm

Share: