Srbija ide mimo sveta

22:35 02. 08. 2021. FoNet

SARAJEVO - Sve dok Srbija bude zarobljena velikodržavnim projektom i dok bude imala nameru da sve Srbe stacionira u jednoj državi, kao što je nameravala u ratovima devedesetih godina, ona je kao država neuskladiva sa Evropom i evropskim vrednostima, sažela je istoričarka Latinka Perović spoljnopolitičku strategiju Srbije u intervjuu za sarajevski N1.

Perović je naglasila da je angažovanje vladajuće elite u Srbiji u nameri kreiranja "dominantne pozicije" prema Bosni i Hercegovini rezultat pretenzija ka izdvajanju onogo što smatra da joj u toj zemlji pripada.

"Angažovanost Srbije prema BiH je velika i sa pretenzijama da dominira, a mislim da je i Hrvatska zainteresovana za deo hrvatskog korpusa u BiH. Kao što se brinete o svojim sunarodnicima u drugim državama, tako razumem da su Srbija i Hrvatska zainteresovane za Bosnu, ali ja sam blizu stanovištu da je BiH i srpska i hrvatska i muslimanska i da su to tri naroda koja unutar Bosne moraju da pronađu sporazum", rekla je Perović. (kraj) is/dep/dpv

Share: