Moskva privilegovala Srbiju

20:02 04. 08. 2021. FoNet

PRIŠTINA - Vilson centar, jedna od prestižnih vašingtonskih akademskih organizacija, objavila je izveštaj koji sadrži preporuke za rešavanje spora između Kosova i Srbije u kome se ističe da je potrebno da saveznici Kosova, posebno Sjedinjene Države i članice Evropske unije, pomognu konsolidovanje njegovog suvereniteta.

Nova energična podrška Sjedinjenih Država i Evropske unije potrebna je za ostvarenje cilja postojanja nezavisnih, multietničkih država i društava koja mirno koegzistiraju na Zapadnom Balkanu, navodi se u izveštaju pod nazivom “Konsolidovanje suvereniteta Kosova: Zašto je to važno i šta treba učiniti", prenosi Glas Amerike.

"Vlada Kosova posvećena je tim principima, dok Srbija nije. SAD i EU moraju se suočiti sa sve autoritarnijim vlastima Srbije i njenom destabilišućom spoljnom politikom",navodi se u izveštaju.

Vođene zabrinutošću da bi se Beograd mogao naći pod većim uticajem Moskve, usled njene veličine i efikasnosti bilateralne i multilateralne diplomatije, zapadne zemlje omogućile su Srbiji privilegovan položaj među zemljama Zapadnog Balkana.(kraj)  lj/dpv

Share: