KFOR da čuva mir

01:06 01. 10. 2021. FoNet

JARINJE - Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je večeras da su gradonačelnici sa severa Kosova insistirali da KFOR ostane na prelazima Jarinje i Brnjak jer Srbi nemaju poverenje u albanske specijalce, a da su građani na prelazima zadovoljni detaljima sporazuma koji je u sredu postignut u Briselu.

Kako prenosi Kosovo onlajn, sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem Simić je građanima preneo detalje sporazuma i naglasio da je mnogo značajno za sve da mir bude sačuvan.

"Zato smo hiljadu puta apelovali i drago nam je da su građani pozitivno odgovorili na naše apele. Posebno treba istaći da je Kfor ovde po rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1124, oni su jedina legalna oružana vojna sila na ovim prostorima i mi je poštujemo", naveo je Simić.

Kako je rekao, na insistiranje gradonačelnika sa severa Kosova, pripadnici Kfora nalaze se i na prelazima Jarinje i Brnjak. 

"Srbi nemaju poverenja u albanske specijalce, štaviše imaju užasna iskustva kada su oni u pitanju. Samo na Brnjaku u prethodnih 11 dana se desilo 17 inicidenata koje su prouzrokovali pripadnici Rosu. Pozivamo Kfor da ostane da preventivno deluje i spreči moguće incidente, koje će Srbi izbegavati kao i u prethodnih 11 dana". 

Simić je naveo da su građani zadovoljni postignutim sporazumom u Briselu, jer će normalno da koriste svoja vozila, kao i zdravstvene ustanove koje će sada moći da pružaju usluge svim građanima. (kraj) dep

Share: