Nojman: Dve opasne pretnje

11:25 26. 10. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Većina eksperata širom Evrope, na pitanje ko danas predstavlja najveću pretnju, odgovara da su to krajnja desnica i džihadisti i da su podjednako opasni, rekao je profesor bezbednosnih studija na londonskom Kraljevskom koledžu Peter Nojman u uvodnom izlaganju na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Nojman se u govoru pozvao na rezultate istraživanja i anketa koje je sproveo kao deo Mreže za podizanje svesti o radikalizaciji Evropske komisije, i skrenuo pažnju da se, analizom odgovora na pitanje o tome ko trenutno predstavlja najveću opasnost po bezbednost, došlo do utiska da je džihadizam trenutno "na prekretnici".

"Po prvi put, velika grupa ekperata bila je podeljena oko budućnosti te pretnje, jer pre 10 godina bi rekli da je džihadizam u opadanju, Al Kaida je uništena, Osama bin Laden je mrtav, da bi pre pet godina verovatno rekli da raste opasnost od Islamske države (ISIS), a danas su odgovori podeljeni - ne zna se kakva je budućnost ISIS, da li će Avganistan postati pribežište za terorističke grupe ili kako će to uticati na Evropu", ukazao je Nojman.

Sa druge strane, kada je reč o odgovorima na pitanje ko predstavlja najveću pretnju, najviše anketiranih odgovorilo je da su to krajnja desnica i džihadisti, rekao je Nojman i dodao da "oni kao da se takmiče ko će biti veća pretnja".

"Ispitanici ih uglavnom smatraju podjednako velikom pretnjom, ali tu kao da se igra politički fudbal - oni sa političke desnice smatraju džihadiste najvećom pretnjom, dok oni sa levice veruju da je to krajnja desnica", rekao je Nojman.

"Kao međunarodne organizacije, vlade ali i pojedinci - istraživači, moramo doći do tačke kada ćemo investirati u kapacitet da se suprotstavimo obema pretnjama. Jer, jedne godine u fokusu će biti džihadisti, a već neke sledeće krajnja desnica pa moramo osposobiti svoje institucije da odgovore na obe pretnje", zaključio je Nojman.

Na trodnevnom Beogradskom bezbednosnom forumu, pod sloganom "Čovečanstvo na ispitu", najavljeno je učešće više od 80 globalno priznatih eksperata koji će govoriti o najaktuelnijim bezbednosnim i spoljnopolitičkim temama sadašnjosti i budućnosti regiona Balkana, Evrope i sveta. (kraj) vip/mr/dj

Share: