Pretnje smrću zbog murala

15:55 11. 11. 2021. FoNet

BEOGRAD - Predsedniku Izvršnog odbora Akademije za razvoj demokratije (ADD) Balši Božoviću je, posle sinoćnjeg televizijskog duela sa advokatom Ratka Mladića, Brankom Lukićem, u emisiji "Usijanje" na TV Kurir, poslato na stotine uvredljivih poruka, među njima i desetine direktnih pretnji smrću, saopštila je Akademija.

Posebno zabrinjava činjenica da su neke od njih upućene na njegov privatni broj telefona, ističe u saopštenju ADD i ukazuj da se, među pretnjama smrću, nalaze i fotografije osoba sa vatrenim oružjem i osoba u zvaničnim uniformama žandarmerije Srbije, uz "neskrivene pretnje nasiljem, nezamislive uvrede i širenje mržnje".

"Nakon što je Regionalna akademija za razvoj demokratije, kao jedna od partnerskih organizacija i suorganizatora, pozvala građane i građanke da obeleže Međunarodni dan borbe protiv fašizma, rasizma, antisemitizma i ksenofobije uklanjajući mural posvećen osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, na njenu adresu i naloge na društvenim mrežama stiglo je više stotina otvorenih pretnji smrću, najgorih uvreda, poziva na linč i pretnji iseljavanjem iz zemlje", navode u Akademiji.

Regionalna akademija za razvoj demokratije pozvala je nadležne organe da hitno reaguju, otkriju i sankcionišu počinioce.

"Srbija ne sme ponovo poslati poruku da je veličanje ratnih zločinaca zvanična politika, a zaštita nasilnika i onih koji prete smrću poželjno, prihvatljivo i dozvoljeno ponašanje", poručuje ADD u saopštenju. (kraj) dep

Share: