Ohrabruje izveštaj EK

17:45 18. 11. 2021. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da dinamika pristupnih pregovora treba da bude u skladu s reformskim naporima Srbije i istakao da ohrabruje što je ovogodišnji izveštaj Evropske komisije (EK) o napretku pozitivnije intoniran od prethodnih.

Selaković je na sastanku sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanueleom Žiofreom i ambasadorima članica EU naglasio da je članstvo u Uniji apsolutni prioritet spoljne politike i strateško opredeljenje Srbije.

Istakao je da je Beograd u potpunosti opredeljen za dijalog s Prištinom i da je ispunio preuzete obaveze, ali da Priština uporno izbegava da ispuni svoje, navodeći da osam i po godina nije ništa urađeno kada je reč o osnivanju Zajednice srpskih opština (ZSO).

Žiofre je pozdravio dosadašnji nivo saradnje EU i Srbije u oblasti zajedničke bezbednosne i odbrambene politike i važan doprinos Srbije misijama i operacijama Unije, i naglasio da se nada da će spoljna politika Srbije i dalje moći da se usklađuje s EU. (kraj) is/bdb/nm

 

Share: