Događaji godine

14:51 30. 12. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Vakcine protiv korona virusa, regionalna (ne)saradnja, borba protiv kriminala, ekonomski uspesi, a potom ograničenja cena životnih namirnica, napredak u evrointegracijama, "oživljavanje" lika ratnog zločinca i na kraju ekološki protesti pred čijim zahtevima je vlast u Srbiji popustila, samo su neki od događaja koji su obeležili godinu na izmaku.

Srbija je početkom 2021. godine bila među vodećim zemljama u Evropi koje su uspele da obezbede dovoljno vakcina protiv korona virusa, čak tri proizvođača - kineskog Sinofarma, ruskog Sputnjika i nemačko-američkog koncerna Fajzer-Bionteka.

U Beogradu je, na Torlaku, otvoren pogon za proizvodnju Sputnjika, a u toku su radovi na izgradnji fabrike za proizvodnju kineske vakcine.

Planovi vakcinisanja su usporeni poboljšanjem epidemiološke situacije, ali i snažnim uticajem antivaksera. Zemlja je, u međuvremenu dobila kompatibilan sa EU zeleni korona sertifikat, ali kolektivni imunitet još nije postignut, jer je potpuno vakcinisano 58,2 odsto punoletnog stanovništva.

Ono što je obeležilo godinu na izmaku je i hapšenje Veljka Belivuka i njegove grupe 4. februara, koji je sa saradnicima označen kao kriminalni klan blizak "kavačkom" kriminalnom klanu iz Crne Gore, ali i hapšenje policijskih zvaničnika, poput nekadašnje državne sekretarke Dijane Hrkalović i navodi o prisluškivanju predsednika Srbije.

Ove godine izečena je presuda u ponovljenom suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, a Apelacioni sud je vratio na ponovno suđenje postupak za paljenje kuće novinaru Milanu Jovanoviću.

Hiljade ljudi je krajem novembra i početkom decembra izašlo na ekološke proteste protiv ekspolatacije litijuma, što je predsednika Aleksandra Vučića primoralo na povlačenje i promene zakona o eksproprijaciji i zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Vučić je prvi put javno priznao poraz i delimično udovoljio zahtevima građansko-političkog pokreta Ekološki ustanak, čije vođe ustraju u tome da vlast povuče štetne sporazume sa korporacijom Rio Tinto o istraživanju i rudarenju litijuma na teritoriji Srbije.

Posle dve godine, Srbija je u pregovorima sa Evropskom unijom otvorila Klaster 4 - Zelena agenda i održiva povezanost, koji uz transportnu politiku i transevropske mreže, uključuje poglavlje 15 o energetici i 27 o životnoj sredini i klimatskim promenama.

Dvogodišnja pauza u evrointegracijama je posledica sporih i nedovoljnih reformi, posebno u oblasti vladavine prava, slobode medija i nezavisnosti pravosuđa.

Upravo promene u pravosuđu vezane za izbor sudija i tužilaca naći će se na referendumu 16. januara.

Kada je reč o odnosima sa Prištinom, uprkos posredovanju Brisela i Vašingtona, oni nisu odmakli daleko od stalnih napetosti i povremenih incidenata.

Srbija je nastavila da zagovara inicijativu Otvoreni Balkan, zvanični Beograd održava snažne veze sa Banjalukom, u odnosima sa Hrvatskom su "česte iskre", dok je ove godine bilo nesporazuma i kada je reč o Crnoj Gori, odnosno ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog je proteklo u vidu opsadnog stanja.

Srbija želi dobre odnose sa Vašingtonom, a insistira na tome da bliskost sa Pekingom i Moskvom nije prepreka njenom strateškom cilju, članstvu u EU.

Građani Srbije imali su ove godinu priliku da vide u kakvim uslovma žive radnici iz Vijetnama angažovani u fabrici Linglong u Zrenjainu, zahvaljujući medijima i organizacijama Astra i A11 koje su navele da su im ozbiljno narušena radna prava i ugroženo zdravlje, kao i da "veliki broj činjenica ukazuje na mogućnost da su radnici žrtve trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije".

Početak energetske krize sa gasom i strujom Srbija je amortizovala sporazumom sa Rusijom o nastavku isporuke ruskog gasa po cenama i uslovima povoljnijim nego na berzi.

Građani su ove godine dobili dva puta po 30 evra i krajem godine još 20, kao pomoć tokom pandemije, dok su penzioneri dobili dodatnih 50 evra na tu sumu.

Za narednu 2022. godinu, izbornu, vlast najavljuje jednokratnu novčanu podršku od po 10.000 dinara za zdravstvene radnike, 20.000 dinara za penzionere, kao i po 100 evra za mlade od 16 do 30 godina, dok zaposleni u javnom sektoru mogu očekivati povećanje plate između sedam i osam odsto, a penzioneri veće penzije za 5,5 odsto.

Međugodišnja inflacija iznosi 6,6 odsto, u granicama cilja, ali je Vlada Srbije intervenisala i ograničila cene ključnih proizvoda – šećera, brašna, ulja, svinjskog mesa i mleka, kao i cene hleba.

Zemlja očekuje 3,14 milijardi stranih direktnih investicija do kraja godine, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 7,7 odsto godišnje, dok bi BDP mogao da iznosi 52,4 milijarde evra, a javni dug između 56 i 57 odsto BDP. Nezaposlenost je oko 10 odsto, a prosečna plata iznosi 550 evra.

Ono što je obeležilo novembar i decembar 2021. godine je i mural ratnog zločinca Ratka Mladića na zgradi u centru Beograda, koji je nekoliko puta prekrečen, uništavan farbom, a zatim zahvaljujući grupi mladića redovno je čišćen, pa čak je organizovana i straža da ne bi ponovo bio uništavan.

Godina je počela odmotavanjem priče o seksualnom zlostavljanju u školi glume Miroslava Mike Aleksića, potom su usledili navodi o podvođenju maloletnica u Jagodini, sa znanjem i po nalogu predsednika Skupštine opštine Dragana Markovića Palme, a poslednjih dana decembra javnost su uskomešale priče devojaka pod heštegom #Nisamprijavila, koje nisu prijavljivale partnersko nasilje jer, između ostalog, nije bilo poverenja u rad nadležnih institucija.

Ove godine je i za novog poglavara Srpske pravoslavne crkve izabran mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, Senat Univerziteta u Beogradu po drugi put je poništio doktorsku disertaciju ministra finansija Siniše Malog zbog plagijata, a fudbalska reprezentacija Srbije kvalifikovala se na Svetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru 2022. godine.

Share: