Počinje nova era

12:24 28. 04. 2022. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da potpisivanjem ugovora sa kompanijom Stelantis o proizvodnji električnog automobila u Kragujevcu počinje nova era u investicijama u zemlju i za ponašanje u budućnosti.

Novi električni automobil počeće da se proizvodi od sredine 2024. godine, a investicija je vredna 190 miliona evra, od čega Srbija daje 48 miliona.

Kompanija Stelantis nastala je spajanjem proizvođača automobila Fiat, Pežo i Krajsler, a tranzicija sa proizvodnje sadašnjeg modela "Fiat 500L" na novi, električni automobil trajaće godinu dana. 

Vučić je konstatovao da će Srbija, kad otpočne proizvodnju električnog automobila, ići u potpunosti u korak sa najrazvijenijim zemljama sveta, i imaće "finalni proizvod" - vozilo za srednju klasu, "veoma popularno".

Kako je naglasio, zbog toga moraju i da se izmene planovi za električnu energiju, da se obezbedi jeftina struja, a za to moraju da se osiguraju izvori obnovljive energije i izgrade reverzibilne hidroelektrane. (kraj) vip/dal/dpv

Share: