Saradnja sa UNFPA

12:54 27. 05. 2022. FoNet | Darko Radović

BEOGRAD - Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović potpisala je danas sa Džonom Kenedijem Mosotijem, direktorom kancelarije Populacionog fonda UN (UNFPA) u Srbiji, Sporazum o saradnji i istakla da je zajednički cilj nulta tolerancija na nasilje nad ženama i devojčicama i njihovo pravo na tetlesni integritet.

Ponosna sam na našu dosadašnju saradnju, postigli smo dobre rezultate, ali još mnogo posla je pred nama. Statistike o reproduktivnom zdravlju žena u Srbiji nisu pohvalne. U 2019. godini 1.044 žene obolele su od raka grlića materice, a njih 438 umrlo je od ove bolesti. Moramo mnogo više da radimo na ovom polju, sa posebnim fokusom na osetljive grupe, kao što su Romkinje i žene sa invaliditetom", istakla je Mihajlovićeva.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, ona je dodala da je važno probuditi kompletnu javnost i poslati jasnu poruku koliko su seksualno i reproduktivno zdravlje važni i da se pravo žena i devojčica na telesni integritet ne dovodi u pitanje (kraj) dar/dj

Share: