Vlada dobila listu očekivanja

21:20 06. 07. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Buduća Vlada Srbije je doslovce dobila svojevrsnu listu očekivanja i jasne političke smernice za delovanje, ukoliko zaista namerava na nastavi evropskim putem, ocenila je večeras predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić, komentaršući rezoluciju Evropskog parlamenta o Srbiji.

Minić je za televiziju Insajder kazala da nije nikakvo iznenađenje za Beograd što se rezolucijom Evropskog parlamenta očekuje uvođenje sankcija Rusiji, kao vid usklađivanja naše sa spoljnom politikom unije, ali i postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom, koji bi bio zasnovan na međusobnom priznanju.

U rezoluciji se ponavlja mnogo toga što je već napisano u prošlogodišnjem izveštaju o Srbiji Evropske komisije i ponovo se ukazuje da je vidljivo nazadovanje u demokratskim reformama, vladavini prava, medijskim slobodama i osnovnim pravima, podseća Minić.

Ona je istakla da su se međunarodne okolnosti dramatično izmenile, pa se od Srbije traži još odlučnije da usaglasi svoju spoljnu politiku sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, što uključuje i sankcije prema Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. (kraj) is/ivt/bdr

Share: