Teške reči odmažu

20:17 12. 08. 2022. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.

Hil je za emisiju "Oko" Radio-televizije Srbije rekao da atmosfera kakva je sada ne pomaže, ali da je mnogo toga na stolu i da se "bilo mnogo priprema za sledeću nedelju", te da je optimista da će biti napretka.

"Mislim da je važno razumeti da očekujemo neke važne sastanke pod pokroviteljstvom EU i gospodina Lajčaka i to već sledeće nedelje. U izvesnoj meri treba da gledate na mogućnosti i da imate vere u te razgovore sledeće nedelje nasuprot ovim rastućim tenzijama", rekao je Hil.

Govoreći o izjavi izaslanika američke administracije za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o tome da Zajednica srpskih opština (ZSO) mora biti tema sastanka u Briselu 18. avgusta, Hil je rekao da je ZSO predviđen od početka procesa i da se mora naći pristup za to.

"Neizbežno je pitanje šta je budućnost srpske zajednice na Kosovu, koliko se bezbedno Srbi osećaju na Kosovu, da li žele da ostanu na Kosovu. Mislim da su ideje koje su iznesene za uspostavljanje ZSO dobar pristup", rekao je američki ambasador.

On je ocenio da je "Vašingtonski sporazum jedan od neobičnijih sporazuma koje je čitao".

Sjedinjene Države, kako je rekao Hil, moraju biti angažovanije na Zapadnom Balkanu, ali da to ne znači takmičenje sa Evrpskom unijom.

Upitan šta misli o neutralnoj poziciji Srbije u odnosu na rusko-ukrajinski konflikt, Hil je rekao da je sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je Srbija vojno neutralna, ali ne i politički, i ocenio da je Srbija vrlo jasno osudila ponašanje Rusije.

"Srećan sam što vidim da je Srbiji jasno da je to ponašanje koje se ne može prihvatiti ili porediti sa bilo čime što smo videli tokom istorije, to je nešto za šta ruski narod mora da preuzme odgovornost", rekao je Hil.

Na pitanje da li će biti novih pritisaka na Srbiju da prilagodi svoju poziciju, Hil je rekao da su za Srbiju glavno pitanje sankcije i da radi ono što bi uradila svaka članica EU, ali da je na Srbiji i njenim građanima da to odluče. (kraj) vip/and/dpv

Share: