Srbija mora na Zapad

09:40 01. 09. 2022. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Nema nikakve sumnje da Srbija mora da se okrene Zapadu, izjavio je za NIN ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i objasnio da to mora da uradi zbog svoje dece, dece svoje dece i iz svih drugih razloga.

Ističući da SAD podržavaju želju Srbije da postane punopravna članica Evropske unije (EU), Hil je poručio i da bi voleo da Srbija "jednog dana možda donese i odluku o priključenju NATO“.

On je ponovio stav Vašingtona i Brisela da bi Srbija trebalo da se priključi sankcijama Rusiji, svestan da je to za Beograd kompleksno pitanje iz istorijskih razloga, "ali da svi moraju biti načisto oko toga šta je Rusija uradila“.

Hil je najavio da će se i sam u nekom svojstvu naći na Evroprajdu u Beogradu.

Prema njegovim rečima, srpska strana je dogovorom sa kosovskom stranom o ličnim dokumentima jasno stavila do znanja da je u Brisel došla da rešava probleme, ali da treba preći dug put.

"Dogovor o ličnim dokumentima polako dobija na pažnji i nadajmo se da će impuls koji je time dat pregovorima dovesti do daljeg napretka", naglasio je Hil

On smatra da prvo treba raščistiti put za rešavanje kratkoročnih pitanja, pa onih srednjoročnih, da bi se na kraju stiglo do rešavanja onih dugoročnih.

"Na kraju bismo želeli da vidimo situaciju u kojoj više nema nikakvih tenzija", objasnio je Hil, koji misli da se ide ka tome. (kraj) def

Share: