Prilagoditi model razvoja

13:27 21. 09. 2022. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je povodom današnjeg Dana evropske saradnje, da mnogobrojni projekti omogućavaju da se evropski model razvoja prilagodi novoj globalnoj realnosti, da se prevazilaze zajednički izazovi, saopšteno je iz Ministarstva.

Ukupna sredstva Evropske unije za sve programe prekogranične i transnacionalne saradnje u kojima je učestvovala Srbija, od kada smo počeli sa sprovođenjem projekata od 2004. godine pa do kraja 2020, iznosila su više od 400 miliona evra, a korisnici tih projekata u našoj zemlji opredelili su i dodatni iznos od 15 odsto, istakla je Joksimović u pisanoj izjavi.

Ona je dodala da se novac u lokalnim sredinama koristio za više od 1.000 projekata, koji su omogućili veće zapošljavanje građana, bolju socijalnu i zdravstvenu zaštita, održivi turizam, zaštitu životne sredine, podršku mladima i unapređenje ekonomske konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, promovisanje održivog transporta i unapređenje javne infrastrukture. (kraj) vbr/dal/dj

Share: