Godina na izmaku

12:46 30. 12. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Godina u kojoj se očekivao oporavak posle trogodišnje pandemije korona virusa, ekonomski rast i napredak evropskih integracija, donela je stalne tenzije na Kosovu, rat u Ukrajini koji je pojačao pritiske na Srbiju da se usaglasi sa spoljnom politikom Evropske unije, kao i inflaciju i rast kamatnih stopa.

Godina je počela brigom navijača Novaka Đokovića da li će najbolji teniser sveta igrati na prvom Grend slemu u godinu u Australiji, pošto nije vakcinisan, a pojavile su se sumnje i u validnost njegove kovid potvrde o preležanoj bolesti.

Đokoviću je odbijena viza i on je bio smešten u prihvatni centar za migrante, a potom mu je i uručena zabrana ulaska u tu zemlju, koja je ipak kasnije u toku godine ukinuta.

Građani su u januaru prvi put, u inače izbornoj godini, izašli na birališta kako bi se izjasnili o ustavnim promenama u delu pravosuđa, koje su usvojene i koje bi, prema najavama vlasti, trebalo da dovedu do nezavisnog sudstva i samostalnog tužilaštva.

Vlada Srbije je povukla Uredbu o eksploataciji litijuma u dolini Jadra, što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić to ocenio kao svoju najveću grešku, ali građani i dalje sumnjaju u konačan odlazak kompanije Rio Tinto koja se bavi eksploatacijom litijuma.

U međupartijskom dijalogu, koji se vodio uz posredovanje Evropskog parlamenta, postignut je dogovor da će sve stranke učestvovati na izborima koji su raspisani 15. februara.

Srbija je počela da uvozi struju zbog kolapsa Elektroprivrede Srbije, plaćajući je 250.000 evra dnevno, a to će postati skoro svakodnevica sa izbijanjem ukrajinske krize i sankcijama koje će potom Evropska unija uvesti Rusiji.

Napad Rusije na istočnu Ukrajinu usledio je 24. februara, što je uticalo na odnose Srbije, EU i Rusije, odnosno insistiranjem EU da se Beograd uskladi za spoljnom i bezbednosnom politikom i uvođenjem sankcija Rusiji.

Srbija je glasala u Generalnoj skupštin UN, osuđujući kršenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, ali još nije uvela sankcije Rusije.

U februaru je održano i jubilarno 50. izdanje FEST.

Mart je prošao u izbornoj kampanji, ali već tada počinju sve jače da se pokazuju tenzije i neuspeh dijaloga Beograda i Prištine. Priština nije dozvolila održavanje referenduma o ustavnim promenama u januaru, ali u martu, uprkos zahtevima zemalja Kvinte, pooštrava svoje stavove i ne dozvoljava održavanje srpskih izbora na svojoj teritoriji.

Na izborima održanim 3. aprila Vučić je pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora, opozicija je ušla u parlament, ali konačni rezultati nisu proglašeni do jula zbog ponavljanja izbora na jednom biračkom mestu u Velikom Trnovcu.

Bombastično najavljeni ugovor sa kompanijom Stelantis o proizvodnji električnog automobila, ali i odlasku radnika iz Kragujevca u Slovačku izazvali su proteste radnika i pregovore sa Vladom Srbije o otpremninama i radu u inostrantvu.

April je obeležila i nesreća u rudniku Soko, kada je poginulo osam rudara.

Kako su se nastavljali sukobi u Ukrajini, tako su jačali pritisci na Srbiju da uvede sankcije Rusiji pa je tada otkazana i poseta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Srbiji.

Umesto njega, u Beograd je došao nemački kancelar Olaf Šolc i od Srbije tražio da se uvedu sankcije Moskvi i da se sa Kosovom postigne sporazum o međusobnom priznanju.

U Srbiju je stigla HPV vakcina, važna za prevenciju raka grlića materice, koja se daje o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Nekadašnji vaterpolista Aleksandar Šapić izabran je za gradonačelnika Beograda, ispred liste Srpske napredne stranke, a izbori su u junu konačno završeni glasanjem u Velikom Trnovcu čime su se stekli uslovi za konstituisanje parlamenta.

Održani su razgovori za dodelu četiri nacionalne televizijske frekvencije, a dobile su ih televizije koje su ih i imale - Prva, B92, Hepi tv i Pink, ali je raspisan konkurs i za petu frekvenciju.

Godinu je obeležila razmena argumenata između dva operatora, državnog Telekoma i privatnog SBB, u čijem vlasništvu su N1 i Nova S, koje su konkurisale za nacionalnu frekvenciju.

Te dve televizije su na 24 sata zamračile svoje ekrane kako bi ukazale kako izgleda medijski mrak u Srbiji bez slobodnih medija, dok su pojedini novinari tih medijskih kuća dobijali pretnje na društvenim mrežama.

I dalje traje suđenje optuženima za paljenje kuće novinara iz Grocke Milana Jovanovića, a redakcija Danasa dobila je pretnje da će proći kao Šarli Ebdo.

Pozivi iz EU da se primeni nova Medijska strategija i usvoje medijski zakoni, kao da su utihnuli pod krizama Kosova i ukrajinskog rata.

Novo zaoštravanje odnosa sa Hrvatskom pred obeležavanje akcije "Oluja" pojačano je odlukom Zagreba da ne odobri "privatna poseta predsednika Srbije Jasenovcu", odnosno prema navodima iz Hrvatske da to nije učinjeno po proceduri koja je uobičajena.

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije održana je 1. avgusta, pet meseci od održavanja izbora, a tada počinju i konultacije oko formiranja Vlade Srbije.

Opozicija u parlamentu donela je "živost u radu", mizoginiju, uvrede, verbalne pretnje na granici fizičkog obračuna.

Struja je poskupela za 11,5 odsto, inflacija je dostigla 15 odsto, a Elektroprivreda Srbije najavila da tokom zime neće biti restrikcija. Srbija i Mađarska potpisale su ugovor o skladištenju zaliha srpskog gasa u toj članici EU.

Ovog leta bio je i jedan od najozbiljnijih štrajkova poljoprivrednika u Novom Sadu, koji su upozoravali da će Srbija ostati bez osnovnih životnih namirnica ako se nastavi sa postojećom agrarnom politikom.

Vrlo brzo građani se suočavaju sa nestašicama mleka, šećera, koje je vlast pravdala pohlepom pojedinaca i stvaranjem nepotrebnih zaliha.

Posle nekoliko godina aranžmana iz predostrožnosti sa Međunarodnim monetranim fondom, država je ove godine odlučila da uspostavi finansijski stend baj aranžman sa tom institucijom težak 2,5 milijardi dolara, dok se u međuvremenu zadužila i kod Ujedinjenih Arapskih Emirata za milijardu dolara.

Tenzije u odnosima Beograda i Prištine rastu u drugoj polovini godine zbog zahteva iz Prištine da se preregistruju vozila na RKS table, umesto tablica koje je izdavala Srbija. Šatl diplomatijom rok za preregistraciju odložen je do 1. novembra.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je imenovana za mandatarku treći put, prvi put ide u posetu Kosovu.

Nova Vlada izabrana je 26. oktobra i ima 29 članova. Vlada je izabrana šest i po meseci posle parlamentarnih izbora i nekoliko dana uoči isteka roka za njeno formiranje.

U septembru je posle niza litija, zabrana, održan Evroprajd uz mere obezbeđenja koja se ne pamte za održavanje takve manifestacije više od 10 godina.

U Srbiji prema prvim rezultatima Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine, sprovedenog u oktobru, živi 6.690.887 stanovnika, što je za 495.975, odnosno 6,9 odsto manje nego na popisu 2011. godine.

Francusko-nemački papir za rešavanje kosovskog pitanja, koji se pojavio u oktobru, pokazao se kao jedno od najozbiljnijih dokumenta u proteklih desetak godina koliko se vode pregovori na najvišem političkom nivou.

Srbi su posle odluke da se naplaćuju kazne Srbima koji do 1. novembra na preregistruju automobile na RKS table, odnosno suspenzije komandanta kosovske policije Direkcija Sever jer nije želeo da naplaćuje kazne sugrađanima, napustili intitucije Kosova.

Tenzije između Beograda i Prištine su na dnevnom nivou, jer Beograd ukazuje da od 2014. godine nije formirana Zajednica srpskih opština, a specijalne jedinice kosovske policije ulaze na sever Kosova bez odobrenja, dok Kosovo insistira na sporazumu koji u centru ima međusobno priznanje.

Posle hapšenja Srba, bivših policajaca kosovske policije, građani sa severa postavili su barikade na desetak lokacija u četiri opštine na severu Kosova.

Američke diplomate se uključuju u pregovore, a posle dokumenta Kfora kojim se garantuje da neće biti ulaska kosovskih bezbednosnih snaga na sever Kosova, doneta je odluka da se barikade uklone, ali za povratak Srba u kosovske institucije uslov ostaje da Priština formira Zajednicu srpskih opština.

Poslednjih dana decembra izlio se amonijak, jer je sa pruge kod Pirota iskliznuo jedan od vagona. Amonijak je iscureo i u Nišavu, pa je deo grada bio privremeno isključen sa vodovoda.

Poseban bunt ove godine pokazale su mlade žene kroz platformu Ženska solidarnost, kada je tabloid Informer objavio intevju sa čovekom koji se osuđen za silovanje.

Cilj najvećeg ženskog protesta ikada u Srbiji bio je da se ukaže da na ženskoj patnji i strahu ne sme da se profitira, niti da se ta stanja ignorišu.

Ove godine održano je i Svetsko prvenstvo u fudbalu Kataru, na kojem je reprezentacija Srbije odigrala tri utakmice, sa dva poraza i jednim nerešenim rezultatom, dok su odbojkašice Srbije odbranile svetsko zlato.

Glumica Branka Veselinović napunila je 104 godine, što je čini najstarijom svetskom glumicom.

U prvim danima nove 2023. godine građanima će biti dostupna i bivalentna Modernina vakcina protiv korona virusa, kao buster doza za starije od 12 godina.

Penzije će, prema najavama iz Ministarstva finansija, biti veće za 20,9 odsto, minimalna zarada biće 40.020 dinara, dok će plate u javnom sektoru biti veće 12, 5 odsto. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: