Poslušati Šolea

21:16 13. 01. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

VAŠINGTON - Bilo bi mudro da balkanski lideri pomno saslušaju Dereka Šolea i razmisle o uvođenju promena neophodnih za postizanje trajnih rešenja u regionu, ocenio je penzionisani američki diplomata Kameron Manter u komentaru za Glas Amerike povodom posete savetnika Stejt departmenta Prištini i Beogradu.

Činjenica da su Sjedinjene Države poslale visokog zvaničnika Stejt departmenta, savetnika bliskog Entoniju Blinkenu i spoljnopolitičkom vođstvu Bajdenove administracije, ukazuje da su Amerikanci zaista ozbiljni u pronalaženju načina za napredak kada je reč o miru i stabilnosti na Balkanu, istakao je Manter, koji je bio ambasador u Srbiji od 2007. do 2009. godine.

Šole je boravio u Beogradu i Prištini u okviru nastojanja za intenziviranje dijaloga dve strane i promovisanja procesa integracija, podseća Glas Amerike.

Razgovore dve strane, koji bi trebalo da budu okončani pravno obavezujućim sporazumom o normalizaciji odnosa, obeležilo je nekoliko kriza tokom 2022. godine, koje su rešene angažovanjem međunarodnih partnera, prevashodno posrednika u dijalogu Evropske unije i Sjedinjenih Država. (kraj) is/ivt/dpv

Share: