Godišnjica zločina u Račku

16:08 15. 01. 2023. FoNet | Vera Barišić

RAČAK - U Račku je danas obeležena 24. godišnjica od ubistva 45 Albanaca, meštana ovog sela, a obeležavanju su prisustvovali predstavnici kosovskih institucija, kao i tadašnji šef Verifikacione misije OEBS Vilijam Voker, preneo je Radio KIM, navodeći da je za Srbiju ovo bila akcija protiv pripadnika OVK, dok je za Albance ubistvo u Račku masakar.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da Specijalno tužilaštvo Kosova raspisalo međunarodne poternice za 18 lica srpske nacionalnosti zbog učestvovanja u zločina u Račku.

"Oni koji negiraju genocid, sanjaju o njegovom ponavljanju. Ali zločin protiv čovečnosti, genocid kakav su počinile srpske snage u Račku 15. januara, ne može se sakriti, zamagliti i amnestirati", rekao je Kurti, prenosi Kljan Kosova.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, šefovi država i stotine građana odali su poštu u nedelju ujutru kod spomen obeležja žrtvama. Među njima je bio i francuski ambasador na Kosovu Olivije Gero, koji je na Tviteru pozvao da se "sećamo prošlosti i gradimo budućnost Kosova". (kraj) vbr/bdr

Share: